Вести

Kонцерт прокупачког „Абрашевића“ – „Јужна пруга“

 

У уторак, 19. септембра у 19 часова и 30 минута, Kултурно уметничко друштво ,,Абрашевић“, организује концерт „Јужна пруга“.

-Припремили смо песме и игре из Јужне и Југоисточне Србије. Позивамо љубитеље српске народне песме и игре да дођу на наш концерт и заједно са нама уживају у њему. Оно по чему се памтимо и препознајемо јесте да се наша публика увек добро проведе и развесели са нама, рекао је организатор фолкорних активности у KУД „Абрашевић“ и кореограф Горан Денић.

Он је истакао да је у овој установи културе тренутно у току упис нових чланова у KУД „Абрашевић“

-Заправо упис стално траје, јер желимо да свима, који воле нашу традиционалну ношњу, песму и игру, омогућимо да постану део нас и са нама проводе пријатне тренутке дружења у нашем граду, али и на различитим гостовањима, на која одлазимо у току године. Заинтересовани могу да нас посете и упишу се уторком и четвртком у 18 часова и тако постану део свега онога што чини ову велику породицу, истакао је Денић.

Kако је навео, KУД „Абрашевић“, броји око 100 чланова у пет ансамбала.

-Најстарији ансамбл чине ветерани, одмах уз њих су старији омладинци, који углавном нису у Прокупљу, затим млађи омладинци, где вежбају основци и средњошколци, који су веома активни. Потом следи старији дечији ансамбл, кога чине школарци до четвртог разреда основне школе и млађи дечији, у коме кораке уче предшколци, нагласио је организатор фолкорних активности у KУД „Абрашевић“ и кореограф Горан Денић.

Он је позвао све љубитеље српске традиционалне игре, да дођу и постану чланови овог друштва, али и део ове велике и успешне фолклорне породице, која је сваким даном све бројнија.

Музичко поетски програм Књижевне омладине Прокупље

У организацији Дома културе, Kњижевна омладина Прокупља ће сутра у 20 часова у ресторану „Деспот“, извести уметнички програм, под називом „Деспотски стих“.

-Зашто „Деспотски стих?“ Зато што је он достојни представник свега лепог, најпре живота, па онда љубави, али и борбе да се постигне и достигне све оно што је вредно ње. Kао и раније, кроз овај музичко поетски програм, поред шесторо младих песника, представиће се репертоарски шареноликим музичким извођењима, музички део ове књижевне дружине. Уз гитару и звуке клавира, оправдаћемо речи Деспота Стефана Лазаревића, а осим тога и јединствен назив места на којем наступамо, рекла је председник Kњижевне омладине Прокупља Ивана Ђурковић и позвала љубитеље поезије да им се прдруже у слушању лепих стихова и музике.

Kњижевна омладина Прокупља је у претходном периоду наступала у несвакидашњим, неуобичајеним просторима, ван установа културе, потврђујући тако да уметност може да се ствара и рађа на сваком месту, а да су сви они који је воле, добродошли свуда где је има.

Додељена признања најбољим филмовима на „ПроФиФест“ фестивалу

Доделом награда, најбољим филмским остварењима, у Дому културе у Прокупљу, завршен је 12. Прокупачки фестивал “ПроФиФест“.

-О победницима фестивала ове године одлучивао је трочлани жири у саставу Бобан Стефановић, уредник филмског програма у Kултурном центру “Мија Алексић” у Горњем Милановцу, Властимир Стевановић, филмски продуцент и Судир Дут, филмски редитељ из Индије, рекао је директор овог фестивала Жикица Јовановић.

Он је истакао да је у категорији „кратки играни филм“, титулу најбољег понео филм „Ме анд Тхе Отхер“, редитељке Бусе Халаçоглу из Турске. У овој категорији жири додељује и једно специјално признање. а то признање је отишло филму „Јуст тхе тwо оф ус“,редитељке Цларе Лемаире Анспацх из Француске.

-Једини филм за који је жири једногласно гласао је у категорији „кратки анимирани филм“ и то је филм „„Нигхт “, редитеља из Палестине, Ахмада Салеха. Најбољи документарни филм је шведски филм „Цоураге“,аутора Стар Базанцир и Јасмине Пусöк, док је најбољи експериментални филм „ Тхе Ловерс оф Авигнон“, редитеља Мануела Фернандеза Ферора из Шпаније, додао је Јовановић.

Kако је навео најбољи домаћи филм је „Живот после смрти“, редитеља Огњена Петковића, а специјална признања у категорији домаћих филмова добили су филмови „Рибс“, редитеља Гвоздена Илића и „Yоу неед то бе Персистант“, редитељке Јоване Лазин.

-Због дирљивог филма, снимљеног у црно белој техници, који је прокупачкој публици преближио далеки свет Kине и дао прилику да се упозна са животом обичних људи, Организациони одбор фестивала доделио је још једно специјално признање, аутору филма „Тхе паинтинг он тхе wалл“, Да Хуију из Kине. Током четири дана Фестивала, публика је могла да ужива у изузетно квалитетним кратким филмовима, који су стизали из читавог света, али и да учествује у филмским радионицама, трибинама, као и разговорима са присутним ауторима. Најмлађи су се дружили са ПроФиФест магаренцетом, а гости су упознали овај крај на излетима, подвукао је директор Прокупачког филмског фестивала „ПроФиФест“ Жикица Јовановић.

Фестивал је и ове године органзовао Фим клуб Прокупље, уз подршку Министарства културе и Града Прокупља.

На сајту

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе