Вести

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О НАРОДНОЈ НОШЊИ

 
Предавањем о значају очувања и неговања народне ношње и променама које су је током  историје пратиле, у Дому културе настављена је реализација пројекта обележавања стогодишице постојања и рада KУД „Абрашевић“.
  О томе како се народ облачио у разним приликама од средњег века до модерног доба, говорила је Зорица Цветковић, етнолог. Она је посебан акценат ставила на  разлике у одевању између обичног света и богатих и томе како су се строго поштовала  одређена правила која су важила у погледу облачења.
 
  Најмлађи чланови фолклорне секције „Абрашевића“  који су присуствовали предавању могли су да се на лицу места упознају са деловима ношње коју и сами облаче  на наступима .Такође су сазнали и то како настају одређени делови, почев од припреме тканине, обично су  то били конопља и  лан , ретко свила, преко обраде на преслици и у вуновлачарама па све до постављања пређе  на разбој.
  - Добро је што је све више младих у културно уметничким друштвима која су настављачи и чувари нашег богатог фолклорног наслеђа а тиме и богатих народних ношњи које имамо прилику да видимо на играчима, рекла је Зорица Цветковић која је присутне у свом излагању упознала и са значејем етнологије као науке која проучава традицију и  културно наслеђе једног народа.
 

РАДИОНИЦА О ПРАВИЛНОМ ИЗВОЂЕЊУ НАРОДНЕ ПЕСМЕ

У оквиру реализације Пројекта обележавања стогодишњице постојања и рада КУД „Абрашевић“, у Дому културе одржана је радионица на тему „Правилно стилско извођење народне песме“. Инструктор радионице била је Ивана Тасић, једна од најбољих извођача народних песма код нас.

Ивана Тасић, иначе солиста РТС-а , препознатљива посебно по оригиналном извођењу врањских народних песма, учесницима радионице открила је и показала како се оригинално    и стилски правилно певају народне и оне песме које су, иако компоноване , својим квалитетом одавно сврстане у народне.

Практичним примерима и извођењем више песама, уз пратњу на хармоници Бобана Костића, музичког уредника у Дому културе, полазницима радионице, члановима музичке секције и осталим заинтересованим учесницима, представљене су песме из Врања, Косова Шумадије, Војводине, Црне Горе, Македоније.       -  Наше народне песме пребогате су лепотом. Она се поред мелодије препознаје по такозваним украсима у певању а који се разликују од региона до региона за које су карактеристичне и у којима су настајале. Многи искусни певачи нажалост, у намери да народну песму отпевају на најбољи начин, заправо греше и одступају од њиховог изворног или композиторског облика и на тај начин је кваре, рекла је полазницима радионице Ивана Тасић. Захваљујући на позиву организаторима да одржи овакву   радионицу , она је истакла да управо овакав вид едукације много доприноси очувању и популаризацији праве народне песме нарочито међу младима.

Учесници радионице, руковођени Иваном Тасић и њеним сугестијама везаним за правилну употребу мелодијских украса и дикције, извели су већи број популарних изворних народних песма међу којима су се нашле „Маријо, кћеро мори“, „Маријо, бела кумријо“, „Да знаеш, мори моме“, „Отвори ми бело Лечне вратанца“, „Магла паднала“, „Јовано,Јованке“, „Зајди, зајди“, „Сејдефу мајка буђаше“, „Широк Дунав, раван Срем“, „Одакле си селе“, „Текла река Лепеница“ и многе друге.

   - Да бисмо неговали и сачували своју народну традицију морамо много више пажње да посветимо раду са младима међу којима постоји заинтересованост за то, ракла је Ивана Тасић и препоручила младим извођачима да слушају старе певаче који су народне изворне песме певали на оригинални и једини исправан начин.

Од Дома до куће

На сајту

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе