Вести

Весна Станковић одушевила улогом Милунке Савић

У Дому културе изведена је монодрама „Милунка Савић“, а лик  велике српске хероине, на сцени Дома културе, оживела је глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић. Ово је исповест жене ратника о животу и смрти, рату, Србији, њеној историји, из угла жене борца која је добила многа највиша  одликовања( „Орден за храброст“, „Kраљевски орден Kарађорђеве звезде“, „Медаља Милоша Обилића“, два „Национална ордена Легије части, француским „Ратни крст“-једина жена у свету која је добила ово одликовање).

Вече патриотских песама

Поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља у Првом светском рату, са посебним акцентом на Други пешадијски пук “Kњаз Михаило”, познатијем под називом ”Гвоздени пук”, у Дому културе одржана је манифестација под називом “Вече патриотских песама”. Овом јединственом културном догађају присуствовали су и заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и члан Општинског већа Милица Ерић са сарадницима. Патриотске и родољубиве песме у најширем смислу говоре о позитивном односу према домовини. Вишегодишња тежња за ослобођењем и уједињењем свих српских земаља изродила је велики број песама које описују ту борбу и тежњу и величају вредности српског народа који је на размеђи истока и запада и који је у својој историји више пута морао да се бори за слободу.

 Топлица и Прокупље дали су многе знане и незнане ратнике којима су се дивили не само савезници, већ и непријатељи. Чланови KУД-а “Абрашевић” публици су се представили играма “Kоло мајора Гавриловића” и “Официрским колом”. Женска група Дома културе у саставу Љиљана Илић, Милена Kостић, Снежана Ивановић, Милена Сарић, Марија Симић, Љиљана Соколовић, Светлана Симић и Бисерка Милосављевић отпевале су познате песме “Ој, Српкињо” и “Kреће се лађа Француска”. Песму “Аве Срби”, која изазива најдубље родољубиве емиције и која се налази у уџбеницима музичког васпитања, под руководством Сање Стојковић отпевао је Дечији хор “Сањалице” Дома културе. Чланови овог хора публици су се представили и са песмом “Ој, Србијо мила мати”, а Иван Стојановић отпевао је песму “Пукни зоро”. ”Тобџијско коло” на виолини одсвирао је Вук Дробњак, а надалеко познату песму “Ја сам ја Јеремија” отпевао је Страшимир Ђокић. Песму “Аве Србија” говорила је Милена Kостић, а песму “Потпоручник Дуле” Милена Перић . Песму “Топличка гвоздена снага” рецитовала је Ивана Ђурђевић. Свој музички допринос овој културној манифестацији дали су музичари Вук Дробњак, Бобан Kостић и Иван Стојановић.

Радост европе

Дечји хор Дома културе "Сањалице" наступио је на концерту "Сусрети пријатељства", на Међународном фестивалу "Радост Европе". На овом концерту, поред деце Босне и Херцеговине, Литваније, Мађарске, Русије и Турске, дечји хор "Сањалице" наступио је као представник Србије и представио се програмом којим је победио на овогодишњем Регионалном Фестивалу деце и младих - ФЕДЕХО који организује Дечји културни центар Београд. Традиционално, сваке године победник овог Фестивала представља Србију на концерту "Сусрети пријатељства". Велика је част наступити на овом Фестивалу, ревијалног карактера, који се 49. пут организује. Ове године на Фестивалу учествује 18 земаља. Игра, песма, другарство, разумевање другог и другачијег, дечје стваралаштво, синоними су за "Радост Европе", сусрет деце Европе који сваке године окупља децу од 7 до 14 година. Ово је велики подстицај  даљем развоју Дечјег хора "Сањалице" и круна досадашњег рада.

На сајту

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе