Вести

Стихови чланова КОП-а

Након што је проглашена ванредна ситуација у нашем граду, чланови Kњижевне омладине Прокупља одлучили су да своје стихове и приче објављују на сајту Дома културе за све љубитеље лепе писане речи. Циљ оваквог рада је одржати и развијати креативност и пружити другима предах уз писану реч.

Кристина Милошевић

Кани као кап 

Дођи
Да слушамо кишу
Да чекамо дугу
Да залечиш ране
Да поразим тугу
Да се љубимо поквашени
Летњим пљуском
И плешемо по
Мокром асфалту
Kани као кап
У мом сну
Буди неодвојив и трајан
Део мог света

 За љубав која је умрла

Заборави на црвене руже
и горке сузе !
Усне се не припију
када љубав издаје.
Увијена тела угасила су
звук виолине.
Гинуло ми је тело
за љубав која је умрла.
Сенке наших руку
не осликава срећа,
она је била већа
од неба што је
горело у ноћ.
Kад откуца поноћ
придружујеш се
да увијено тело
обасипаш собом.

Коповци у Дечјој недељи

 

Дом културе приредио је у оквиру Дечје недеље, окупљање  најмлађих чланова Kњижевне омладине Прокупља под називом „Грм од дечјих снова“. Од 2014. године до данас Kњижевна омладина Прокупља броји стотину чланова, а чине је млади до 30. године. Учешће у књижевној вечери узели су ученици свих основних школа у Прокупљу.Чули су се стихови познатих дечјих песника, али оно што одушевљава је прво појављивање првака које је припремала учитељица Славица Чикарић из основне школе „Ратко Павловић Ћићко“. Они су рециталом „Школа је мотив за најлепша дела“поздравили присутне. И из основне школе „Никодије Стојановић Татко“ такође су се одазвали најмлађи. Раздраганост уз стих и дечју врцавост и снове, пробудила је радост родитеља и на трен разбила свакодневне бриге због времена у којем живимо.

Најмлађи чланови КУД Абрашевић

Kонцертом најмлађих чланова KУД „Абрашевић“,  Дом културе је започео обележавања традиционалне манифестације „Дечија недеља“, која се ове године одржава под слоганом „Подељена срећа два пута је већа“. Због пандемије корона вируса, организатор је предузео све мере заштите, па је зато и број присутних посетилаца у сали био ограничен. На овом концерту могле су се чути најлепше народне песме прилагођене деци, а присутни су имали прилику да уживају у осамнаест дечјих наступа. Вече је почело народном песмом „У ливади, под јасеном“, коју су отпевали најмлађи извођачи Анђелија и Лазар Дикић, којима је ово било прво представљање на сцени, па су зато, у знак подршке, добили и највећи аплауз.

 Изведбама на различитим инструментима представили су се и нешто старији чланови, те је тако публика уживала и у звуцима виолине и хармонике. KУД „Абрашевић“ представило је народни обред „Kраљице“ и „Додоле“, а наступио је и хор „Бисери“ из Житорађе, који је извео сплет песама. Вече је завршено „Жарковачким везом“, који је извео Матеја Томовић на хармоници.

На сајту

Ко је на мрежи: 12 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе