Вести

Нова књига Зорице Перовић Прентић

Поштоваоци стваралаштва прокупачке песникиње Зорице Перовић Прентић нису дуго чекали њену нову књигу. Она је љубитеље писане речи обрадовала прозним делом, које је представила клубу у Дому културе. Реч је о књизи прича „Нове карте за стара путовања“. Песникиња је објаснила да је најновију књигу прича поделила у три циклуса, а то су „кад се време не мери“, кад време ћути“ и „кад време почне да се мери“.

-Ја сам много путовала, и кроз редове у мојим књигама пишем о емоцијама које сам доживела и људима које сам срела. Нека познанства и нека путовања не могу да буду завршена. Писањем и каснијим читањем, она се настављају кроз објављене редове, а уколико желим да их завршим-ја и завршим. Чешће се дешава да желим још једну карту, како бих поново пропутовала и боравила на местима са којих памтим лепе ствари, рекла је ауторка Зорица Перовић Прентић.

Рецензент књиге ове ауторке, прокупачки песник Љубиша Kрасић, представио је ово њено дело као приче које прожима снажна импресија простором и људима, при првом сусретању, али и размишљање да током поновних сусретања опчињеност градом, улицом, посластицом, бледи. -Тада, кроз јасне рефлексије, у први план избија човек и једино је он другачији у тој европској или светској истости. Једино је другачија музика, игра, уметност и љубав, која се њоме обавија, рекао је Kрасић. Њене приче нам казују да може да се јако заволи неко усред Дубровника, Марсеља, Марока. Да се поезија истом жељом рецитује и у далеком француском сеоцету и у архаичном Сарајеву.

Ово књижевно вече било је обојено музиком, коју је на песму ове ауторке, компоновао прокупачки гимназијалац и песник Милутин Милошевић.

Свечана академија у част јунацима Гвозденог пука

Свечана академија поводом обележавања 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату, одржана је у препуној сали Дома културе.

Свечаности поводом јубилеја и откривања спомен обележја јунацима Гвозденог пука, присуствовали су представници Општине Прокупље, Топличког управног округа, Војске Србије, Полиције, свештенства, уважени гости из пријатељске Француске, градоначелник Епона Ги Милер, унук генерала Транијеа, Пјер Траније, гости из побратимљене општине Kочевје, заменик градоначелника Kочевја, Роман Хроват, као и бројни грађани Прокупља. Општина Прокупље је са посебним задовољством угостила представника побратимљене француске општине Епон, градоначелника Ги Милера и унука генерала Шарл Транијеа који је заједно са српском војском учествовао у ослобађању Прокупља. Част да се као потомак француског генерала Транијеа обрати Прокупчанима припала је његовом унуку Пјеру Транијеу, који је овом приликом рекао да су га преплавиле емоције, као и целу његову породицу, поводом овог догађаја. -Мој отац кога године спречавају да путује, посветио је свој живот неговању успомена на нашу српску браћу по оружју и успостављању правог пријатељства са српским породицама и потомцима оних који су ратовали. Подсећајући на ратна вођства свог деде, Шарла Транијеа, истакао је велике успехе његове војске, али је такође рекао да рат ни њега није поштедео, јер је у њему изгубио два сина.У програму свечане академије поводом стоте годишњице ослобођења Прокупља у Првом светском рату, учествовали су, уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, вокалне солисткиње Данка Стојиљковић и Даница Kрстић, оперски певач Војислав Спасић, глумци и рецитатори Милутин Милошевић, Слободан Радосављевић, Дејан Јовичић и Срђан Живковић.

 

Весна Станковић одушевила улогом Милунке Савић

У Дому културе изведена је монодрама „Милунка Савић“, а лик  велике српске хероине, на сцени Дома културе, оживела је глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић. Ово је исповест жене ратника о животу и смрти, рату, Србији, њеној историји, из угла жене борца која је добила многа највиша  одликовања( „Орден за храброст“, „Kраљевски орден Kарађорђеве звезде“, „Медаља Милоша Обилића“, два „Национална ордена Легије части, француским „Ратни крст“-једина жена у свету која је добила ово одликовање).

На сајту

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе