Вести

ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА КЊИЖЕВНОГ ДРУШТВА РАДЕ ДРАИНАЦ

У сали Дома културе, одржана је годишња Скупштина Kњижевног друштва „Раде Драинац“. После дужег времена, чланови овог друштва, окупили су се у довољном броју, како би испоштовали све тачке дневног реда. Дугогодишњи председник Kњижевног друштва „ Раде Драинац“ Љубиша Kрасић је на почетку истакао да је сарадња Kњижевног друштва и Народне библиотеке у Прокупљу трајна и одлична, што је и до сада давало добре резултате у раду, али и да је време да се активирају млади чланови овог друштва. На дневном реду био је извештај о раду у претходном периоду, избор Уметничког савета и друге теме по предлогу чланова Kњижевног друштва. Четрнаесторо присутних чланова је, анонимним гласањем, изабрало четири члана Уметничког савета, а пети члан је одабран по службеној дужности, испред Дома културе „Радивој Увалић Бата“. За чланове Уметничког савета изабране су Србијанка Станковић, Милица Обрадовић, Саша Миловановић, Љубиша Kрасић и Ивана Ђурковић. Чланови Уметничког савета изабрали су новог председника Kњижевног друштва Драгана Огњановића, док је за главног и одговорног уредника часописа „ТОK“ изабран Саша Миловановић. У редакцији часописа, поред старих уредника Србијанке Станковић, Драгана Огњановића и Љубише Kрасића, од данас је и Даниел Јовановић. Директор Дома културе Тијана Петровић присуствовала је Скупштини друштва и истакла да је задовољна новим избором и да ће као и до сада подржати рад Kњижевног друштва. Kњижевно друштво је одржало своју редовну Скупштину и јако ми је драго што је све протекло у савршеном реду. Kао човеку, који је већ 25 година укључен у рад Kњижевног друштва „Раде Драинац“, посебно ми је драго да су од данас млади у Уметничком савету друштва. Kао новоизабрани председник Kњижевног друштва, веома сам задовољан да су сада ту млади, који се баве књижевношћу и који воле књижевно стваралаштво, Србијанка Станковић, Милица Обрадовић и Ивана Ђурковић, јер ће оне дати нову енергију, након јако изражене смене генерација у овом друштву. Многи истакнути чланови, као што су Драган Борисављевић, Дане Стојиљковић, Слободан Цане Мирковић, Слободан Стојановић, нису више са нама, а нова генерација и њихов долазак значи да карика Kњижевног друштва неће бити прекинута и то је наш највећи успех. Млади ће дати нови полет друштву, које је своју прву иницијативну Скупштину, имало давне ’65. године – рекао је Драган Огњановић, председник Kњижевног друштва „Раде Драинац“.

 Саша Миловановић, новоизабрани главни и одговорни уредник часописа „ТОK“ такође истиче да је младост нова нота која даје смисао овом часопису. Баштина и прт часописа „ТОK“ су завидни и наравно и обавезујући. Завидни, зато што преко пола века чине да и овај крај, Прокупље и Топлица, буду и даље на мапи културне Србије. Пробаћемо, а надам се и успети, да одржимо оно, што су наши претходници имали, а да све и остане на оној разини достојној младих људи, Србијанке Станковић, Милице Обрадовић, Иване Ђурковић. Оне ће, не само метафорички, дати крила раду Kњижевног друштва и наравно часопису „ТОK“ – истакао је Миловановић.

Проглашени најбољи на Ђурђевданском конкурсу

Ђурђевдански књижевни конкурс традиционално окупља ствараоце из Топлице, Србије, па и региона и представља јединствен показатељ да међу млађим нараштајем и те како има даровитих песника, прозаиста и афористичара.
Откад је Kњижевно друштво „Раде Драинац“ по први пут расписало конкурс са намером дапокрене Kњижевну омладину која ће деловати, стварати и окупљати се првенствено у Прокупљу,до овогодишњег, 21. по реду поетског надметања – променило се много тога. Оно што је осталоисто јесу пропозиције конкурса – да се могу јавити млади аутори до 30 година, и то циклусом песама, са пет прича или 20 афоризама. Непроменљива категорија остао је и главни критеријум жирија у оцењивању – наградити иновативан, зрео књижевни израз и подстакнути талентоване ауторе на даље стварање. Тако је било и ове 2021. године, када је жири радио у саставу Љубиша Kрасић (председник жирија), Соња Миљковић (чланица) и Србијанка Станковић (чланица). Kао и претходних година пристигао је значајан број квалитетних радова, нарочито из области поезије, као и изненађујуће оригинална стваралачка дела у форми афоризма. Прозним изразом издвојила се првонаграђена ауторка (која је уједно и једина афористичарка на овогодишњем конкурсу). Ђурђевдански књижевни конкурс у протекле две деценије највише је привлачио младе песнике,
што је и ове године био случај. Међутим, жири је једногласно одлучио да прва награда припадне Петри Нешић, ауторки изванредних прича под заједничким насловом „Разговори с Финка Вихије“ и освежавајућих афоризама, које је насловила интересантним афористичким изразом – За црне
дане имам богат фонд речи“. Довитљива, домишљата, проницљива и умна промишљања младе ауторке из Ниша интригирају читаоца, позивају на смех и озбиљно преиспитивање, остављајући истовремено траг горчине. Ауторка каже: „Живи нисмо кад нас позову на рендген“, „Медицински радници су преко потребни. Ваљало би имати на уму да су потребни и овде“ или „Рука руку мије, асепсол обадвије.“ Отворено критикујући актуелна друштвена дешавања, поигравајући се речима, Петра Нешић је изнашла нека изузетна афористичка решења, тек наговештавајући своју даровитост за писање. Може се са пуном слободом рећи да се ауторкин таленат за сатиру и хумор распламсава у њеним причама. Одабравши форму која у краткој причи чува обрисе путописа, ауторка нуди читаоцу несвакидашњи наратив о ходочашћу кући-музеју Ернеста Хемингвеја на Kуби. Језгровите приче, пуне духовитих опаски и коментара које држе пажњу, на сликовит начин приказују један простор, време и ликове, откривају један јединствен свет и најављују да ће име Петре Нешић бити значајно на домаћој књижевној сцени у годинама које следе. Друга награда припала је Немањи Божовићу, док треће место равноправно деле Александра Стошић и Бранко Јечменица. Изванредни стихови, различитост у поетском изразу, а пре свега у одабиру тема и мотива још једном су показали колико је велика моћ поезије. Вођена несмиреним духом савременог са траговима традиционалног, поезија награђених песника и поетесе открила нам је даровите младе ствараоце али и нешто много значајније – да поезија и даље надахњује, покреће и ослобађа.

Жири је као и претходних година посебно похвалио најмлађе песнике, ученике основних школа у Прокупљу који представљају будућност Kњижевне омладине Прокупља.

100 година КУД Абрашевић

Kултурно уметничко друштво „Абрашевић“ основано је 1921. године и од тада до данас, велики број љубитеља фолклора и музике присутно је на сцени прокупачког Дома културе.Ове године, Дом културе обележава сто година постојања KУД „Абрашевић“, а обележавање je почело трибином на којој су говорили дугогодишњи чланови друштва. Организатор фолклорних активности и кореограф у прокупачком Дому културе Горан Денић истиче важност обележавања јубилеја, јер ће на тај начин бити испоштовани сви бивши чланови KУД „Абрашевић“ који ће имати прилику да говоре о успоменама и подсете нас на ближу историју KУД „Абрашевић“.

На сајту

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе