Вести

Песнички караван у част Радета Драинца

„Од Дома до Kуће“ назив је традиционалне књижевно-еколошке бициклистичке поворке коју у част рођења најпознатијег топличког песника организује Kњижевно друштво „Раде Драинац“ у Прокупљу. И ове године манифестација се одржава 27. августа, а сви заинтересовани љубитељи поезије, бициклизма, природе и екологије, могу да се до 10. августа пријаве за учешће у овом интересантном и несвакидашњем каравану. Kако је истакао уредник књижевне и издавачке делатности Дома културе у Прокупљу, Саша Миловановић, који је организатор и покретач оваквог дружења, окупљање учесника почеће у јутарњим сатима испред Дома културе, како би се што раније стигло до родне куће Драинца у селу Трбуње. -Kао и сваке године испред Драинчеве куће окупљају се песници из Прокупља, Блаца и Kуршумлије. Дружење у част нашег песника Радета Драинца је прилика да топлички песници казивањем поезије подсете на његово стваралаштво и одају почаст великом српском књижевнику, казао је Миловановић. Заинтересовани се могу лично пријавити у Дому културе или путем мејл адресе: домкултурепкпрограм@гмаил.цом

У сали Дома културе прдстављени песници Драинчевих сусрета

 

Песници, који учествују на овогодишњим 54. „Драинчевим књижевним сусретима“, обрадовали су Прокупчане већ првог дана ове манифестације, књижевним сусретом, на коме су говорили своје стихове. Уз музичко сценски програм, за љубитеље писане речи, али и све оне који посебно воле поезију великог Раке Драинца, његове, али и своје стихове говорили су познати песници.

-Наступила је одлична екипа песника. Своје стихове казивали су добитник награде „Драинац“ Славомир Гвозденовић, Небојша Лапчевић, Петар Матовић, Енес Халиловић, Снежана Теодоропулос и Јелена Протић Петронијевић. У улози песника домаћина представили су се и Ивана Ђурковић, Саша Миловановић, Љиљана Соколовић, Љубиша Kрасић, Срђан Живковић и Данијел Јовановић, рекао је у име организатора директор Народне библиотеке „Раде Драинац“, Драган Огњановић.Ови песници су наставили песничко ходочашће и другог дана ове манифестације, славећи Драинца кроз његове и своје песме и у Kуршумлији, Блацу и Трбуњу, где су посетили родну кућу овог великог песника.

 

Одржана Свечана академија у част Светог Прокопија

Свечана академија поводом обележавања градске славе, Светог Прокопија, синоћ је у прокупачком Дому културе окупила бројне уважене госте који су дошли да са представницима Града Прокупља и грађанима поделе радост највећег празника Прокупчана.

Присутне у препуној сали Дома културе поздравио је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.У протеклих седам дана на Славским свечаностима, окупљали смо се на духовним, културним и спортским манифестацијама у част Светог Прокопија, да на достојан начин обележиумо његово име. Много пута и кроз историју нарушаван је мир у Прокупљу, Топлици и Србији. Много пута су руке нечовека грубо хрлиле ка нашим грудима и срцима. Покушавале су да нам ишчупају слободу, правду и светињу. Нисмо се дали, са нама је био Свети Прокопије. Прокупље никада није пало, јер наш човек никад није поклекао. Најлакше се брани оно што се неизмерно воли.Тако смо и ми увек бранили нашу кућу и светињу у тешким временима, а у миру ми славимо његово име. Наша црква и вера православна је одржала суштину нашег националног бића, наше тежње и домашаје, усмерава наше снаге путем напретка. Сабирање у част и славу Светог Прокопија, најјача су порука заједништва и слоге свих за напредак и успех целе заједнице.

Изузетно ми је драго што могу да честитам доценту др Дарку Лакетићу који је својим радом и залагањем допринео развоју и ширењу угледа нашег града, али и у многоме допринео да започнемо радове на завршетку здравственог центра који ће бити стављен у службу свих житеља Топлице, као и многих пројеката који су иза, али и испред нас.

Ово признање заслужило је и Министарство културе које је прокупачким установама културе помогло да достигну највише стандарде у овој области. Уз њихову несебичну подршку готово целу деценију уназад наше културне установе су обновљене и поистале доступније нашим грађанима.

Честитам и нашим пријатељима из Епона и Кочевја на признањима која су заслужили пре свега јер су наша подршка. Желим да не заборавим и добитнике овог престижног признања из претходних година јер сваки наредни добитници следе њихов пут.

Још једном желим да свим Прокупчанима честитам славу Светог Прокопија и да им пожелим здравље и сву породичну срећу. И да се следеће године опет сабирамо у част и славу нашег свеца заштитника, рекао је у поздравном говору градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.
На Свечаној академији одржаној у част великог светитеља Светог Прокопија, честитајући славу грађанима Прокупља, присутне је поздравио владика нишки Арсеније.

-Драги Прокупчани, драга браћо и сестре! Велика ми је част да сам ове године са вама поводом славе вашег града Светог Прокопија. Велика је привилегија живети у једном граду где се налазе мошти једног овако великог светитеља и мученика са краја трећег и почетка четвртог века. Његове мошти су овај град чувале вековима и чуваће и у будућности а његово име Прокопије на грчком језику значи онај који је успешан, који напредује.

Тако и ја вама драги Прокупчани, имењаци Светога Прокопија, желим да напредујете у свему ономе што радите, градите и изграђујете ваш град. Подсетићу да овај град чува и мошти великомученика Светога Георгија, што је такође је велика привилегија. Ако Бог да, ускоро ћемо завршти храм и Светога Георгија, рекао је владика Арсеније и честитао градску славу свим Прокупчанима.

На сајту

Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе