Вести

Вече народног стваралаштва

Пред бројном публиком, наступили су инструменталисти и певачи из Топлице, који су, извођењем традиционалне народне музике, представили присутнима своје стваралаштво, таленат и умеће.

-Неговање народног стваралаштва веома је важно, зато је и Вече народног стваралаштва неизоставни део ФЕДЕС-а, јер на тај начин негујемо и чувамо традицију српског народа. Посебно нас радује када се најмлађи баве овим видом уметности, о чему најбоље говори бројна публика која је синоћ уживала у народним песмама и мелодијама којима су се такмичили учесници Фестивала, изјавила је директорка Дома културе Тијана Петровић. Професори музике, Слободанка Стефановић и Гордана Марковић, као и победница првог ФЕДЕСА, Ирена Везенковић, чинили су жири, који је прогласио најбоље извођаче традиционалне музике, певаче и инструменталисте.

У млађем узрасту певача солиста прво место припало је Дуњи Марковић која је отпевала песму "Маријо, бела кумријо", У старијем узрасту победио је Милан Јовановић, ученик ОШ "Дринка Павловић", са песмом "Низ поље иду бабо". На такмичењу инструменталиста најбољи је био  Младен Милошевић који је на хармоници одсвирао Црнотравски чачак. Младен је ученик ОШ "Топлички хероји" из Житорађе.

Одржано такмичење инструменталиста

Другог дана ФЕДЕС-а, у Музичкој школи одржана су такмичења инструменталиста, док је караван Дечје песме наступао у Житорађи пред пуном салом библиотеке.

 

 

Луцкасти кловнови за предшколце и школарце

У сали Дома културе у оквиру јубиларног десетог Федес-а, глумци Нишког луткарског позоришта одиграли су представу за децу "Луцкасти кловнови" коју је режирала Љиљана Арсенов Ивановић по тексту Тодета Николетића, истакнутог дечијег ствараоца.У представи играју два млада глумца Стефан Младеновић и Младен Милојковић које осим глуме везује и дугогодишње пријатељство и рад. Представа је пуна  стилских покрета, у којој се пева, игра... Овакви комади потребни су сваком театру за децу.  Зелени кловн Тати, којег тумачи Младен, рекао је о представи да је изузетно динамична, али и физички захтевна за играње. „Стефан и ја се познајемо дуго. Годинама смо радили као аниматори и питао сам се када ће доћи тај тренутак када ћемо обојица заједно наступати. Ова представа нам је испунила ту жељу чиме смо направили трансфер и применили искуство и пријатељство“, каже Милојковић. Црвеног кловна Тото-а, игра Стефан Младеновић који је на даскама које живот значе од свог дипломирања, па је глумио у различитим представама и за оне најмлађе, али и за оне старије. "Посебну пажњу посветио сам музици и сонговима док је кореографију и сценске покрете осмислио Младен“, додао је Стефан.

Представа је изузетно добро примљена од публике која је све време активно учествовала.

На сајту

Ко је на мрежи: 16 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе