Вести

Радост европе

Дечји хор Дома културе "Сањалице" наступио је на концерту "Сусрети пријатељства", на Међународном фестивалу "Радост Европе". На овом концерту, поред деце Босне и Херцеговине, Литваније, Мађарске, Русије и Турске, дечји хор "Сањалице" наступио је као представник Србије и представио се програмом којим је победио на овогодишњем Регионалном Фестивалу деце и младих - ФЕДЕХО који организује Дечји културни центар Београд. Традиционално, сваке године победник овог Фестивала представља Србију на концерту "Сусрети пријатељства". Велика је част наступити на овом Фестивалу, ревијалног карактера, који се 49. пут организује. Ове године на Фестивалу учествује 18 земаља. Игра, песма, другарство, разумевање другог и другачијег, дечје стваралаштво, синоними су за "Радост Европе", сусрет деце Европе који сваке године окупља децу од 7 до 14 година. Ово је велики подстицај  даљем развоју Дечјег хора "Сањалице" и круна досадашњег рада.

Стихови под отвореним небом

На платоу пред Домом културе Kњижевна омладина Прокупља је на другачији начин увежбавала читање стихова. KОП-а припрема две књижевне вечери. На Дан европског језика, а традиционално у оквиру Дана европске баштине , 26. 09. 2018. у 19 сати одржаће у Народном музеју Топлице књижевно вече " Kујем те у злато речи ". 1. октобра, у оквиру Дечје недеље представиће се на музичко - поетској вечери " Уплео се ветар у косе " на платоу пред Домом културе и 18 сати. 26. септембра KОП- а указује на значај вишејезичности, па ће се представити и стиховима других песника на страним језицима.

Дечја недеља

Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас веома је дуга, а на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, која је дугогодишњи актер ове манифестације, дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци. Дечија недеља се традиционално одржава у првој седмици октобра, у циљу скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце и младих у породици, друштву и локалној заједници, на њихова права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење свих својих потенцијала.

Захваљујући подршци и покровитељству Министарства рада и социјалне политике у реализацији активности Дечије недеље у протеклим годинама, уз подршку других владиних институција и организација цивилног друштва, активним укључивањем општинских организација Пријатеља деце, школа и других институција, као и локалних власти широм Србије, Дечија недеља видљиво, препознатљиво и усмерено на актуелна питања, промовише потребу интегрисаног и савременог националног система за промоцију и заштиту дечијих права. На тај начин подстиче се стварање услова за даље унапређивање положаја деце у друштву, као и пружање подршке у финансијском, социјалном, здравственом, културном и образовном смислу на приближавању том циљу.

Програм активности Дечије недеље чини низ акција на републичком и локалном нивоу широм Србије, уз пуну партиципацију деце и младих. Заједничку одговорност представља задатак, који програм активности Дечије недеље посебно промовише, а то је да се обезбеди квалитетно образовање и могућност остваривања права деци из осетљивих група (мањинских, деци са села, ромској деци и деци са сметњама у развоју), поштујући релевантна међународна и национална документа и позитивне прописе.

На сајту

Ко је на мрежи: 12 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе