Вести

Представљен 57. број часописа ТОК

Велико речничко богатство коме се увек искрено обрадују и млади и старији представљено је у сали Дома културе.Дуго је требало доћи до представљања новог броја часописа „ТОK“, јер нас је омела епидемиолошка ситуација у земљи и свету. 57. број часописа је завршен у данима јесени и зиме 2019. године и веома је богате садржине. Професор Сибин Р. Шовић сетио нас је на преминуле песнике Данета Стојиљковића и Слободана Стојановића који су задужили Топлицу својим стваралаштвом. Са поносом истичемо и вредност омладинске поезије и радо ћемо и у наредним бројевима објављивати њихове стихове – рекао је главни уредник часописа Драган Огњановић.Своје стихове казивала је млада песникиња Мирјана Ранђеловић, Марија Ромбис Аранђеловић, Славко Демировић, а професор Сибин Р. Шовић обрадовао нас је вешћу да је прикупио и објавио поезију преминулог песника Слободана Стојановића. Он је најавио да ће ускоро ова збирка бити достојно представљена широј јавности.

Представљању „ТОK-а“ присуствовао је и мали наследник Данета Стојиљковића, његов унук Ђорђе који је по речима мајке Леје кренуо дединим стопама и постао члан Kњижевне омладине Прокупља.

Истакао бих да сам одушевљен радом Kњижевне омладине Прокупља и енергијом коју дају у стварању поезије. У овом броју можете читати и поезију Kњижевне омладине Бруса, која чува форму сонета и чини је неизоставном и у модерном приступу поезији – рекао је Љубиша Kрасић, уредник поезије.
Прошле године су многе трибине биле посвећене обележавању Стогодишњице прокупачког позоришта, па је текст о истој заузео заслужено место на страницама новог броја „ТОK-а“.

Доста се писало, радило и говорило у претходним месецима о обележавању Стогодишњице позоришта у Прокупљу. Веома смо поносни, јер смо се потрудили да пригодним програмом обележимо јубилеј. Овом приликом најављујем да у наредној години славимо још један велики јубилеј – Сто година постојања Kултурно-уметничког друштва Абрашевић. Захваљујем се Министарству културе и информисања што је препознало квалитет часописа „ТОK“ као и Граду Прокупљу – истакла је директорка Дома културе Тијана Петровић.
Вече је протекло у пријатној атмосфери и живој речи на коју смо дуго чекали због неприлика које је изазвао вирус корона.

Вече кафанских песама

У пријатном простору баште ресторана „ Долап “ синоћ је одржано још једно традиционално „Вече кафанских песама “ у организацији прокупачког Дома културе. С обзиром да су културна дешавања у нашем граду овога лета добрим делом била онемогућена због епидемиолошке ситуације, али у складу са препорукама кризног штаба Републике Србије, ово вече је за све Топличане било прави одушак.
„Вече кафанске песме се сваке године традиционално одржава у нашем граду и подсећа нас на најлепше песме испеване у српским кафанама. Кафана се може анализирати са различитих аспеката – историографског, социолошког, етнографског, антроплошког, архитектонског, али сви долазимо до истог закључка – да је кафана једна од најзначајнијих друштвених институција код Срба. А у таквој институцији, где се народ опушта, мора бити и песме ! “
Овим речима отворено је вече, а наступили су бројни извођачи почевши од најискуснијих као што су Страшимир Ђокић, Драган Цекић, Славиша Столић, Драган Мирић, Зарија Отовић, Нада Радовановић, Владимир Павловић као и млађи извођачи Милена Костић, Андријан Јашаревић, Тијана Јашаревић и Милан Јовановић.

Чуле су се познате народне песме „ Циганине, ти што свираш “, „ Данка “, „ Оф Јано “ и многе друге, уз пратњу оркестра Дома културе који предводи Бобан Костић, истакнути уметник.
За сам крај програма, чланови КУД „ Абрашевић “ који раде при Дому културе су уз народна кола разиграли остале госте ресторана „ Долап “.

Одржана Ивањданска ликовна колонија

Уз поштовање свих препоручених мера за сузбијање инфекције корона вирусом, у прокупачком Дому културе, одржана је традиционална Ивањданска ликовна колонија. Ово је била 16. по реду сликарска колонија, коју организује Дом културе, а трећа у којој су стварали и чланови прокупачког Удружења оболелих од церебралне и дечије парализе.

-Ивањданска ликовна колонија је увек имале чиме да се похвали сваке године када испратимо наше госте сликаре. То је увек био велики број добрих и кваклитетних уметничких радова. Са великим задовољством, на наше позиве, одазивали су се многи сликари из различитих крајева наше земље. Последњих година, ову колонију чинили су највише прокупачки сликари, што свакако није умањило њену уметничку вредност и значај, рекли су у Дому културе.

Ове године је у раду Ивањданске колоније учествовало седам прокупачких сликара, који су насликали двадесетак слика. Сваке године, у недељи када Прокупчани обележавају градску славу Свети Прокопије, Дом културе организује и продајну изложбу слика, а сав новац се употреби за обнављање манастира Светог Ђорђа у Ајдановцу. Овај пут се ова изложба, али и све планиране активности ове установе одлажу због спречавања инфекције вирусом корона, а у складу са мерама заштите, које је издао градски штаб у Прокупљу.

На сајту

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе