Вести

У сусрет Фестивалу дечијег стваралаштва ФЕДЕС 2020.

НА ДЕЧИЈОЈ ПЕСМИ ДЕСЕТ KОМПОЗИЦИЈА

На Фестивалу дечијег стваралаштва „ФЕДЕС 2020“ који ће бити одржан од 18. до 27. марта у оквиру Дечије песме за титулу најбоље такмичиће се десет композиција. Од свих композиција пристиглих на конкурс, према оцени стручне комисије Музичке школе „Kорнелије Станковић“ десет задовољавају услове конкурса и биће изведене у категорији млађег и старијег узраста.

За извођење песама у млађем узрасту наћи ће се композиције : „Цврчак и мрав“ под шифром „Пчелица Маја“, „Нос од шаргарепе“ под шифром „Пчелица Маја“, “Зашто ме није родила тетка „ под шифром „ Питалица“, „Ја и Тарзан“ под шифром „Табла“, и „Вашарска“ под шифром „Срж“.
Извођачи старијег узраста такмичиће се композицијама: „Малена моја пудлице“ под шифром „Пудлица“, „Песма о заљубљености“ под шифром „Змај“, „Оља“ под шифром „Заљубљено“, „Годишња доба“ под шифром „Стубал“ и „Ћале, буди кул“ под шифром „Бамби“.

Теме за литерарне и ликовне радове за ФЕДЕС

Организациони одбор ФЕДЕС-а одредио је теме за литерарне и ликовне радове за ФЕДЕС 2020

ТЕМЕ ЗА ЛИТЕРАРНИ РАД:

ОНО ШТО МОЈ ЗАВИЧАЈ ЧИНИ ЛЕПИМ, НЕВИДЉИВО ЈЕ ( за оба узраста)

ЉУДИНА ИЗ КРАЈА (за оба узраста)

ПРОБА ШУМСКОГ ОРКЕСТРА ( за млађи узраст)

ГДЕ ЈЕ ПОБЕГЛА НОТА (за млађи узраст)

УЛАЗИШ У МОЈУ ПЕСМУ , ТИХО, КАО У СВОЈУ БАШТУ (за старији узраст)

ТЕМЕ ЗА ЛИКОВНИ РАД:

ТОПЛИЦЕ, ОВАКАВ МОСТ ЗАЛУЖУЈЕШ

БЛАГО БАКИНОГ / ДЕКИНОГ ПОДРУМА

ПРОБА ШУМСКОГ ОРКЕСТРА

ПЕСМО МОЈА, ЗАМИРИШИ СВЕТОМ

Теме су за оба ураста

РАДОВЕ ЗА ФЕДЕС 2020 СЛАТИ НА АДРЕСУ ДОМА КУЛТУРЕ „РАДИВОЈ УВAЛИЋ БАТА“ , КОСТЕ ВОЈИНОВИЋА 1, ПРОКУПЉЕ ДО 7. МАРТА 2020.Г.

Одржана Светосавска академија

Свечана академија, у част Светом Сави, одржана је у Прокупљу, у организацији Топличког управног округа. Свечаност је уприличио  Дом културе, у сарадњи са установама културе у Куршумлији, Блацу и Житорађи. Начелник Топличког управног округа, Милан Аранђеловић, поздравио је присутне госте, представнике Српске православне цркве, Војске Србије, представнике Града Прокупља, општина Топличког округа, Министарства унутрашњих послова…

-Светосавље је одраз српства, одраз вере која нас је спајала у све саткано, у нитима које је у наше животе уткао просветитељ српски Свети Сава. Он је нама, Србима, дао идентитет, а ратови и погибељи српског народа кроз историју су били неминовност коју нисмо прижељкивали и нерадо смо је прихватили, само да би сачували то што јесмо. Утемељивач цркве, утемељивач државе и просвете Свети Сава, са вером у Бога и православље, формирао је стубове на којима почива једно друштво којем ми данас припадамо. Да није било њега, не би данас било ни нас, рекао је у поздравном говору начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић.

Поводом Савиндана, великог српског празника, почев од 1995. године, Топлички управни округ додељује Повељу и захвалнице заслужним појединцима, организацијама и установама које својим деловањем шире светосавски дух, а својим делима чврсто корачају путевима Светог Саве.

Ове године, Повеља је додељена вредном и марљивом Топличанину, власнику фабрике „Ал стакло плус“ из Блаца, Радету Савићу.

-Имам част и задовољство да по други пут на овако велики дан говорим у име Топличког округа, да у име народа Топлице доделим признања најзаслужнијим организацијама и појединцима, за највећа достигнућа из области друштвеног живота у протеклој години. Било је тешко одабрати најбоље међу најбољима, најзаслужније међу заслужнима, највеће међу нама. Огроман број предлога који је стигао, само доказује чињеницу да смо ми Топличани велики људи и да је то врлина која нас поред јунаштва највише краси, рекао је начелник Аранђеловић, приликом уручења Повеље.

Поред Повеље, ове године уручене су и захвалнице. Добитник једне од четири захвалнице је човек у коме су оличене све људске особине, протојереј Александар Саша Стојиљковић, свештеник друге житорађске парохије. Захвалница је додељена и медицинској сестри Дома здравља у Куршумлији Савки Ђорђевић, која је цео свој радни век посветила бризи за друге.

Захвалницу је добила и Млекара „Лазар“ из Блаца, предузеће које запошљава 220 радника, сарађује са преко 2.500 газдинстава и дневно произведе око 80.000 литара млека.

Добитник овогодишње захвалнице је и Аматерско позориште “Хранислав Драгутиновић“, које ради у оквиру Дома културе у Прокупљу. Од прве позоришне представе, пре сто година, па све до данашњих дана, ова организација представља стожер топличке културе и изнедрила је велики број врхунских уметника.О Светом Сави на Академији, говорио је доктор теолошких наука, Ивица Живковић.

-Од свега што нас је Свети Сава учио, од свега што нам је у наслеђе оставио, можда је прво и најважније то какви људи можемо да будемо, рекао је, између осталог, у беседи др Живковић и поручио да сви будемо бар мало људи какав је био Свети Сава, јер ће нам се много доброга вратити.

У програму Светосавске академије учествовали су хор “Бисери“ из Житорађе, певачка група из Куршумлије, рецитатори из Блаца, Житорађе и Куршумлије, глумци дечије сцене прокупачког позоришта, Софија Ђорђевић, Јана Ђорђевић, Давид Окичић и Филип Ђорђевић.

На сајту

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе