Вести

Топлички књижевни хаџ

Петорица ентузујаста и поштоваоца дела Рада Драинца направили су још један мали подвиг и возили своје двоточкаше од Дома културе до Трбуња и родне куће Драинца у бициклистичком каравану „Од дома до куће“. Повод је 120 година рођења овог нашег песника и земљака.Јутарња грмљавина и летња киша нису их спречили да одвозе своју планирану маршуту.Ове године су у каравану учествовали: Небојша Савић , Алекса Мушикић и Саша Миловановић из Прокупља,Далибор Kрстић из Ниша и Славко Здравковић из Трбуња. Да би програм у Трбуњу био потпун потрудили су се наши песници : Миливоје Kрстић,Драган Огњановић,Саша Миловановић и ученице блачке гимназије Наталија Павличевић и Марија Јевтовић.

Котрљали су и казивали: Искусни Небојша Савић, шеснаестогодишњи Алекса Мушикић, Трбуњац Славко Здравковић, Нишлија Далибор Дача Крстић. А стихове и речи драинчеве и своје донели су Наталија Павличевић и Марија Јевтовић блачке гимназијалке,староковни Миливоје Крстић, а архипредстављање „Прекобројних годова“ имао је Драган Огњановић, заокружио Саша Миловановић. 

Нове биоскопске пројекције

У среду, 7. августа на биоскопском репертоару Дома културе наћи ће се два филмска хита и то Дизнијев "Краљ лавова" и хоро филм "Анабел 3". Улазнице за филмове могу се купити у Дому културе по цени од 250 динара. Краљ лавова приказаће се у два термина и то од 16:30 и 18:45 док ће Анабел 3 бити приказан у термину од 21:00.

Дизнијев „KРАЉ ЛАВОВА“ у режији Џона Фавроа одвешће нас у афричке саване, где је рођен будући краљ. Симба обожава свог оца, краља Муфасу и срчано прихвата своју краљевску судбину. Али, не радују се сви у краљевству рођењу новог младунчета. Скар, Муфасин брат и до тог тренутка наследник престола, има друге планове. Борба за краљевство обележена је издајом, трагедијом и драмом која ће се завршити Симбиним изгнанством. Уз помоћ нових, необичних и занимљивих пријатеља, Симба ће морати да пронађе начин да одрасте и врати оно што му по рођењу припада.

Демонолози Ед и Лорејн одлучни су да сачувају Анабел од уништења те је сместе у закључану собу у својој кући. Њихов план је заштитити је стављајући је на „сигурно” иза стакла уз свештенички благослов. Ипак, несрећна ноћ почиње када Анабел пробуди зле духове у просторији и заједно уоче нову мету – Воренову десетогодишњу ћерку Џуди и њене пријатеље.

Трибина о позоришту у оквиру Културног лета

Глумци из Прокупља, који иза себе имају велики број улога и награда, а који су добар део свог живота провели на “даскама које живот значе” у свом родном граду, пренели су своје утиске окупљенима на трибини, коју је Дом културе организовао поводом 100-годишњице прокупачког позоришта. Овај пут са публиком су о својим почецима, лепим и тешким тренуцима, разговарали Мирослав Мики Јовић и Данило Дача Петровић из Народног позоришта у Нишу и Тијана Петровић из Аматерског позоришта „Хранислав Драгутиновић“ у Прокупљу. Они су се, са великим задовољством, подсетили важних тренутака, који су везани за њихове почетке, најдраже улоге, бројне награде и представе, као и колеге, који су им били узор и подршка. Мирослав Јовић је овом приликом истакао да велику захвалност у свом напредовању у глуми, дугује позоришном редитељу Храниславу Драгутиновићу и да се увек радо сети његових савета, који му, како каже, и дан данас помогну да себе на сцени да у пуном светлу.-Гостовао сам у многим градовима широм света, али кад дођем у прокупачко позориште, где сам први пут заиграо на сцени, осетим трему и данас. То је неко лепо осећање и оно показује колико ми и сада значи сваки наступ у родном граду. То је одговорност према овдашњој публици, коју веома ценим и за коју и сада волим да играм, кад год имам прилику за то, нагласио је Јовић. Његов млађи колега, Данило Петровић, који је такође поникао на прокупачким „даскама које живот значе“, наглашава важност редитеља Зорана Цветковића у његовом глумачком стасавању и напредовању. -Он је био ту кад год би нам нека помоћ била потребна, у сваком смислу те речи, а професионално посебно. Радили смо тимски, бодрио нас је увек и поносио се нашом игром на сцени. Много тога смо научили од њега, али је он увек истицао да смо све што смо урадили, успели пре свега и захваљујући свом таленту, вредном раду, истрајности, али и вољи и жељи да увек дамо свој максимум, рекао је глумац Данило Петровић. И прокупачка глумица и директорка Дома културе, Тијана Петровић, подсетила се овом приликом своје прве улоге и наступа у родном граду и додала да су глумци аматери прокупачког позоришта “Хранислав Драгутиновић” оставили неизбрисив траг у културном животу нашег града. -Они су дали немерљив допринос томе да се, захваљујући њиховим представама и гостовањима широм земље и иностранства, чује за Прокупље и наш град. У овом позоришту су поникла многа глумачка имена, а обележавање 100-годишњице је свакако једна велика обавеза, али и част, рекла је директорка Дома културе Тијана Петровић. Дом културе и организатор трибине о позоришту, која је одржана у оквиру овогодишњег Културног лета, најавио је још једну овакву до краја године, када ће неки други глумци говорити о својим почецима у прокупачком позоришту.

На сајту

Ко је на мрежи: 5 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе