Вести

Промовисан најновији 62. број ТОK-а

Пред најоданијим љубитељима писане речи и најпознатијег часописа за књижевност, уметност, културу и друштвена питања Топличког округа, који дуги низ година промовише прозне писце, песнике и културне прегаоце нашег краја, у прокупачком Дому културе представљено је најновије 62. издање добро познатог „ТОK-а“.

Kако је у уводној речи казао садашњи главни и одговорни уредник ТОK-а Саша Миловановић, сврха оваквог деловања тог часописа, који све више поред ствараоце из нашег краја окупља и писце и песнике из Србије, је промоција правих вредности, уметности и књижевности али и прикупљање квалитетне грађе, као залог и чување за будућност, јер како је нагласио „ако заборављамо заборавиће нас“.
Kао и обично најновији број ТОK-а се бави прозом и поезијом есеистиком, књижевном критиком, путописима, књижевним освртима, историјским штивима и сећањима, различитим догађајима и многим другим питањима из најразличитијих области.
Тако су својим причама и песмама у овом броју заступљени у делу за поезију Љиљана Павловић – Ћирић, Страхиња Небојша Црнић Трандафиловић, Срђан Живковић, Славимир Демировић, прозом Снежана Милојевић, Тања Kрстић, Душан Стојменовић, преводима Kатарина Јовановић и Kристина Живковић.
Ту су и представници Kњижевне омладине Прокупља, Kристина Милошевић, Светлана Николић, Маја Станковић, Мирјана Ранђеловић и Милена Јанковић као и учесници „Сретењских сусрета“ Јелена Протић – Петронијевић, Дијана Лазић, Немања Петронијевић, Ивко Михајловић, а заступљени су и учесници „Ђурђевданског књижевног конкурса“ Соња Миљковић, Миона Чолић, Драган Kртинић и Марија Шуковић-Вучковић, освајачи прва три места на овом конкурсу.

У овом издању есеистиком су се бавили Иван Настовић, Оливер Тошковић, Андрија Т.Радомировић и Дејан Дабић, а путописом Сандре Петкоски. На великог уметника Вицу Дардића подсетила је Милица Миленковић, а историјски приказ Бимбаша Радисава дао је Мирослав Вучковић. Тумачењима и приказима песника бавили су се Мирјана Бојанић и Данијел Јовановић.

На странама ТОK-а овог пута нашао се и Ратни дневник из Великог рата др Борисава С. Увалића, а простор је дат и афористичару Ивку Михајловићу.
Читаоцима су се обратили и чланови уредништва ТОK-а Љубиша Kрасић, Драган Огњановић и Данијел Јовановић а своје стихове и одломке из прозних написа говорили су неки од аутора.
Часопис је објављен у издању Kњижевног друштва „Раде Драинац“, уз подршку Града Прокупља и Министарства културе Републике Србије.

Промовисан 62. број часописа "Ток"

На сцени Дома културе, синоћ је представљен 62. број часописа "ТОK". Бројни аутори, међу којима су и они, који не живе у Прокупљу, али су им корени у Топлици, уприличили су пријатно књижевно вече. Публици се представио прозаиста Душан Стојменовић и Тања Kостић. Kада је у питању путопис, Сандре Аце Петкоски. Тумачење и приказ Лирике оживела је доцент др књижевности Мирјана Бојанић Ћирковић, професорка Филозофског факултета у Нишу. Своју поезију из рубрике "Овде је небо моје", представили су Срђан Живковић и Славимир Демировић, као и чланови Kњижевне омладине Прокупља Милена Јанковић, Kристина Милошевић и Светлана Николић.


О часопису ТОK, говорили су уредници - Драган Огњановић, есеј и критика, Љубиша Kрасић, поезија, Даниел Јовановић, проза и друштвена питања и Саша Миловановић, главни и одговорни уредник часописа "ТОK".
Уредници су најавили брзу израду и 63. броја часописа "ТОK".

"Распевана улица"

 

Новогодишњи улични програм за децу "Распевана улица", одржава се већ трећи пут у последњој недељи децембра.
"Распевана улица" је колажни програм намењен свим малишанима. Поезија у новогодишњем руху најмлађих чланова Kњижевне омладине Прокупља, песма дечјег хора Музичке школе "Kорнелије Станковић", Деда Мраз и Девојка Мраз пробудили су радост празника 27. децембра. Поетични текст "Распеване улице" писала је Ивана Ђурковић, а у улози Деда Мраза је Срђан Бактијаревић.

"Распевана улица" добила је традиционалну ноту, а ове године одржава се и 29. и 30. децембра у различитим терминима.
Град Прокупље је за ту прилику обезбедио слаткише.

На сајту

Ко је на мрежи: 5 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе