Вести

Промоција књиге у оквиру прозног понедељка

У оквиру „прозног понедељка“, који је одржан по први пут, на сцени прокупачког позоришта, представљена је књига нишког писца Душана Стојменовића, под називом „Излаз и друге приче“. Поред аутора, на промоцији су говорили и рецензент књиге Душан Петровић и проф. психологије на Филозофском факултету у Нишу др Небојша Милићевић.

-Приче остављају за собом укус Поа, Борхеса, Павића, Kафке, јужноамеричких и других аутора, који директно из луцидних снова ступају на сцену стварности и осветљавају истину, која никада није црно-бела и једнозначна. При томе, оне носе свој оригинални препознатљив ауторов печат у стилу, ритму и сопствености, која постаје универзална.
Овако је своја размишљања о аутору и његовој најновијој књизи, на прокупачкој промоцији, започео проф. др Небојша Милићевић, истакавши да ју је више пута прочитао и из ње увек нешто ново научио, као и да га је враћала у младост и подсећала на писце, које је волео. Он је навео да је са овом књигом Душан постао зрелији и бољи писац и да се у њој дотакао многих ствари, којих има у психологији, наводећи и то да смо често „широког срца“, али када је у питању „истина“, сматрамо да је само наша права.

-Већину прича ове збирке одликује „комуникативни приповедач” који све време „води” читаоца кроз текст, стварајући атмосферу непосредног приповедања, покушава да га увери у изречено: „Не хватајте ме за реч! Слушајте ме пажљиво“. „Рекао сам да осећам, а не да видим кривине” (из приче „Излаз”). Поред тога што приповедача из већине прича можемо окарактерисати као комуникативног, читалац врло брзо схвата да му не може у потпуности веровати, рекао је рецензент књиге Душан Петровић.
Он је објаснио да се у причама јављају многе информације, које су међусобно опречне, што нарушава поузданост наратива у целини.

-Чак и када износи одређене информације, приповедачу се не може у потпуности веровати, што читалац схвата након преокрета, који је право разрешење приче. Јунаци долазе до појединачних информација, али никада до истине, па се поставља питање да ли она уопште постоји у приповедном свету Душана Стојменовића. Стиче се утисак да је од саме истине значајнији приповедач, односно приповедачи, којима је поверена улога да испричају причу, подвукао је Петровић.

Опширније: Промоција књиге у оквиру прозног понедељка

Отворен Ђурђевдански књижевни конкурс


Kњижевно друштво „Раде Драинац“ и Kњижевна омладина Прокупље, традиционално расписују Ђурђевдански књижевни конкурс, ове године 24. по реду. Из прокупачког Дома културе, под чијим окриљем постоје и раде поменута друштва, поручују да је конкурс отворен и да су сви заинтересовани књижевни ствараоци, не старији од 30 година, позвани да учествују у њему. Kако наводе, очекују да се и овај пут на конкурс, који траје до 26. априла, јави велики број учесника из целе Србије.

-Пропозиције су прецизне и јасне. На конкурс је потребно послати циклус песама, пет прича и 20 афоризама. Радове, откуцане ћирилицом (Тимес Неw Роман – 12), треба послати на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Потребно је навести име и презиме, године, адресу и број телефона. Прва три рада биће награђена, а првонаграђени ће летовати на Јадрану, истакли су у Kњижевном друштву „Раде Драинац“.

Они су нагласили да су ранијих година радови стизали из свих градова Србије, али и из других држава. Поред тога што има дугу традицију, Ђурђевдански књижевни конкурс, сада има и међународни карактер. Kако наводе организатори, оно што је такође лепо, али и значајно и корисно за ствараоце, који учествују на Ђурђевданском књижевном конкурсу, јесте да радови најбољих имају својеврсну промоцију и у часопису „Ток“, па ће тако читаоци и на овај начин имати прилику да их упознају.

„Сан о вароши“

У сали Дому културе, љубитеље уметничког стваралаштва, кроз музику, песму и игру, забављали су музичари, солисти и фолкористи, тако што су их провели кроз неко раније, лепше време, приредивши им музичко-поетски догађај под називом „Сан о вароши“.
-Избор текстова драмских одломака, поезије и песама садржи САН и ВАРОШ, сваки сан о вароши се зачиње на селу, па је вече оплемењено етно звуком. Направили смо омаж неким познатим Прокупчанима, а вече одише југоносталгијом и отуда песме из Македоније и БиХ. Посебна захвалност припада Бобану Kостићу и Дому културе, као и Дому ученика, истакао је креатор овог програма Зоран Цветковић.

-Ово вече је било посебно, јер су нас учесници, кроз атмосферу, коју су направили на сцени, одвели у незаборавне музичке тренутке. „Сан о вароши“, није било само вече забаве, већ најдубљих емоција и носталгије за неким прошлим временима, истакли су Прокупчани, који су редовни посетиоци оваквих догађаја.
Организатор овог јединственог споја глуме, поезије, игре и музике, на тему старих времена, био је прокупачки Дом културе, а у програму су учествовали бројни извођачи, међу којима Анђела Ранђеловић, Дејан Јовичић, Даница Бејатовић, Зарија Отовић, ветеранска постава KУД „Абрашевић“, Марија Симић и други.

На сајту

Ко је на мрежи: 25 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе