Вести

Одржана Свечана академија у част Светог Прокопија

Свечана академија поводом обележавања градске славе, Светог Прокопија, синоћ је у прокупачком Дому културе окупила бројне уважене госте који су дошли да са представницима Града Прокупља и грађанима поделе радост највећег празника Прокупчана.

Присутне у препуној сали Дома културе поздравио је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.У протеклих седам дана на Славским свечаностима, окупљали смо се на духовним, културним и спортским манифестацијама у част Светог Прокопија, да на достојан начин обележиумо његово име. Много пута и кроз историју нарушаван је мир у Прокупљу, Топлици и Србији. Много пута су руке нечовека грубо хрлиле ка нашим грудима и срцима. Покушавале су да нам ишчупају слободу, правду и светињу. Нисмо се дали, са нама је био Свети Прокопије. Прокупље никада није пало, јер наш човек никад није поклекао. Најлакше се брани оно што се неизмерно воли.Тако смо и ми увек бранили нашу кућу и светињу у тешким временима, а у миру ми славимо његово име. Наша црква и вера православна је одржала суштину нашег националног бића, наше тежње и домашаје, усмерава наше снаге путем напретка. Сабирање у част и славу Светог Прокопија, најјача су порука заједништва и слоге свих за напредак и успех целе заједнице.

Изузетно ми је драго што могу да честитам доценту др Дарку Лакетићу који је својим радом и залагањем допринео развоју и ширењу угледа нашег града, али и у многоме допринео да започнемо радове на завршетку здравственог центра који ће бити стављен у службу свих житеља Топлице, као и многих пројеката који су иза, али и испред нас.

Ово признање заслужило је и Министарство културе које је прокупачким установама културе помогло да достигну највише стандарде у овој области. Уз њихову несебичну подршку готово целу деценију уназад наше културне установе су обновљене и поистале доступније нашим грађанима.

Честитам и нашим пријатељима из Епона и Кочевја на признањима која су заслужили пре свега јер су наша подршка. Желим да не заборавим и добитнике овог престижног признања из претходних година јер сваки наредни добитници следе њихов пут.

Још једном желим да свим Прокупчанима честитам славу Светог Прокопија и да им пожелим здравље и сву породичну срећу. И да се следеће године опет сабирамо у част и славу нашег свеца заштитника, рекао је у поздравном говору градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.
На Свечаној академији одржаној у част великог светитеља Светог Прокопија, честитајући славу грађанима Прокупља, присутне је поздравио владика нишки Арсеније.

-Драги Прокупчани, драга браћо и сестре! Велика ми је част да сам ове године са вама поводом славе вашег града Светог Прокопија. Велика је привилегија живети у једном граду где се налазе мошти једног овако великог светитеља и мученика са краја трећег и почетка четвртог века. Његове мошти су овај град чувале вековима и чуваће и у будућности а његово име Прокопије на грчком језику значи онај који је успешан, који напредује.

Тако и ја вама драги Прокупчани, имењаци Светога Прокопија, желим да напредујете у свему ономе што радите, градите и изграђујете ваш град. Подсетићу да овај град чува и мошти великомученика Светога Георгија, што је такође је велика привилегија. Ако Бог да, ускоро ћемо завршти храм и Светога Георгија, рекао је владика Арсеније и честитао градску славу свим Прокупчанима.

Почело Културно лето!

Свечаном академијом за 30 година постојања Књижевне омладине Прокупља почела је традиционална манифестација коју сваке године, у трајању од месец дана, организује Дом културе и све његове секције. Програми су различити и изводе се у затвореном и отвореном простору. Ово је уједно и позив нашим суграђанима да топле летње дане лепше проведу уз културне догађаје који ће трајати до 21.07.2023. године.

 

Обележен јубилеј КОП-а

Поводом обележавања 30 - годишњице Kњижевне омладине Прокупља, у сали Дома културе, одржана је Свечана академија на којој је поред музичко - поетског програма, приказан документарни филм "KОПоезија" аутора Иване Ђурковић и Владимира Гашевића. Филм говори о почецима рада Kњижевне омладине Прокупља као и о оснивачима, књижевним и музичко - поетским вечерима кроз период од 30 година. Музичко - поетски део Свечане академије извео је старији узраст KОП-а.

 

Представили су се млади песници Маја Станковић, Данијел Стевановић, Kристина Милошевић, Светлана Николић, Маша Спасић и Ђорђе Вељовић (гитара). Присутнима се обратио Даниел Јовановић,један од оснивача и садашња председница KОП-а Ивана Ђурковић. Уручене су захвалнице за допринос у раду и расту KОП-а појединцима и установама. Kњижевна омладина Прокупља важна је књижевно - уметничка творевина Топлице, која траје захваљујући младим писцима. Покровитељ филма о Kњижевној омладини је Град Прокупље.

 

На сајту

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе