Вести

Јесења изложба слика

     
   У клубу Дома културе,  отворена је традиционална Јесења изложба. Сликари различитих стилова, потрудили су се да на најбољи могући начин прикажу покрет, као смисао живота. Сваке године, у октобру, сликари бојама обоје дане.
Петоро топличких сликара приказало је свој израз кроз покрет човека и животиње, у времену које, као да је стало, изазвано околностима. Kроз приказане слике види се жеља уметника да се савлада недаћа која је затекла свет неспремним. Човек за гитаром, галоп коња, лепота мушкарца и жене, у чијој су коси спајалице, као да желе да саставе бар у глави, мало лепши свет. Неко проналази мир у природи, а неко испијајући кафу или вино, или нешто друго. Једно је сигурно, борба непрестана и кроз слику. 
Kроз борбу петлова, лепоту жене, дубину ока, борбу бикова, желео сам да прикажем живот кроз покрет. Јер свачији је исти. Сви хрлимо за добијеном битком, мада понекад и човек за гитаром уморно спусти главу. Вечерас се представило петоро сликара – Бата Стајковић, Бајо Зеленкапић, Милена Аранђеловић и Предраг Славковић, а ја сам уживао што сам поново део још једне квалитетне изложбе – истакао је Милан Илић Трша, уредник ликовне секције Дома културе.
Окачен јесењи лист између две слике, визуелно је означио почетак још једног лепог годишњег доба, обојено културним догађајима прокупачког Дома културе.
Уметност никада није правила паузу, а вечерас смо се поново окупили да пркосимо вирусу, јер је то најбоље учинити водећи рачуна да култура живи. А уметност је живела и у време великих страдања, током ратова и других недаћа – истакла је директорка Дома културе Тијана Петровић, отворивши изложбу.
Чула се и поезија Иване Ђурковић, прокупачке песникиње, која речима дочарава и допуни слику. А спој стиха и слике, улепшао је једно јесење вече.

НА РАДИОНИЦИ САВЛАДАНИ KОРАЦИ ИГАРА ИЗ ВЛАДИЧИНОГ ХАНА

Уз помоћ и сарадњу проф. др Весне Бајић, етнолога и кореолога на радионици која је организована поводом стогодишњице KУД – а „Абрашевић“, фолклорни ансамбл савладао је основе кораке игре „Kлисурка“ и дела сплета игара из околине Владичиног Хана. Осим корака, чланови ансамбла од проф др. Весне Бајић имали су прилику да се упознају и на лицу места науче кореографске стандарде који се тичу дисања, кретања, певања, правилног држања тела и осталих елемената везаних за сценско извођење народне игре и њено представљање публици.

У скоро двосатном дружењу на сцени Дома културе уз корепетицију на хармоници Михајла Милићевића, подједнако су уживали и кореограф и полазници радионице а као резултат заједничког рада договорен је наставак сарадње на изради нове кореографије у репертоару KУД-а „Абрашевић“.
- Имате веома талентоване и вредне играче. Драго ми је да видим младе који су прави чувари нашег богатог фолклорбног наслеђа, изјавила је на крају радионице проф. др Весна Бајић која се у свом професионалном научно истраживачком раду посебно бави очувањем и унапређењем народног стваралаштва.

Говорећи на предавању из ове области које је одржано након радионице, проф. др Весна Бајић, представила је део резултата свог истраживања о настанку и развоју сеоских и културно уметничких друштва , њиховом развоју и трансформацијама током периода дужег од једног века у нашој земљи и на подручју бивше Југославије. Заједничка особина и једних и других , поред очувања и унапређења народне традиције везане пре свега за игру и обичаје једног народа, према њеним речима је стварање и едукација будућих кореографа и стручњака и области етномузикологије који се регрутују из редова активних чланова сеоских и културно уметничких друштава.
- Управо је ово један од набитнијих задатака друштава које негују народну традицију. Уколико млади више свог времена проводе на пробама, наступима, фестивалима у оквиру културно уметничког друштва, утолико су веће шансе да за свој професионални и стручни позив одаберу кореографију, кореологију или неку другу сличну професију, поручила је проф. др Бајић , поткрепљујући ову тврдњу чињеницом да су малобројни али успешни кореографи у нашој земљи потекли управо из културно уметничких друштава.

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О НАРОДНОЈ НОШЊИ

 
Предавањем о значају очувања и неговања народне ношње и променама које су је током  историје пратиле, у Дому културе настављена је реализација пројекта обележавања стогодишице постојања и рада KУД „Абрашевић“.
  О томе како се народ облачио у разним приликама од средњег века до модерног доба, говорила је Зорица Цветковић, етнолог. Она је посебан акценат ставила на  разлике у одевању између обичног света и богатих и томе како су се строго поштовала  одређена правила која су важила у погледу облачења.
 
  Најмлађи чланови фолклорне секције „Абрашевића“  који су присуствовали предавању могли су да се на лицу места упознају са деловима ношње коју и сами облаче  на наступима .Такође су сазнали и то како настају одређени делови, почев од припреме тканине, обично су  то били конопља и  лан , ретко свила, преко обраде на преслици и у вуновлачарама па све до постављања пређе  на разбој.
  - Добро је што је све више младих у културно уметничким друштвима која су настављачи и чувари нашег богатог фолклорног наслеђа а тиме и богатих народних ношњи које имамо прилику да видимо на играчима, рекла је Зорица Цветковић која је присутне у свом излагању упознала и са значејем етнологије као науке која проучава традицију и  културно наслеђе једног народа.
 

На сајту

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе