Вести

Уручена Светосавска признања

 

 

-Доста су Срби ратовали. Између Азије и Европе, на граници вера, царства, гинули смо више за друге него за себе. Ниједна држава не треба да опонаша прошлост. Из прошлости требамо извући закључке и поуке. И да се не делимо на оне који су за исток или запад, јер земља без која без престанка мрзи или воли неку другу земљу, донекле је роб своје мржње или љубави и то нас удаљује од наше дужности и наших српских интереса. И зато, хајде да сада урадимо нешто за себе. Да у биткама које следе не играмо на срце, као много пута када смо губили, већ да овога пута играмо разумом и памећу и да победимо све тешкоће које нам следе у времена која нам долазе, поручује Миљковић. Kако истиче, данас са поносом можемо да кажемо да смо чврсто на Савином путу. Данас Србија гради школе, путеве, унапређује здравство, развија привреду, науку, уметност и гради православне цркве и храмове. Само у Топлици свака школа је реновирана, начин рада унапређен, средства за рад осавремењена. -Зато је данас прилика, на Савиндан, да са посебним поносом истакнемо најбоље међу нама, људе који су у овим посебно изазовним временима успели да најплеменитије особине нашег народа искажу кроз своја дела доброчинства, науку и просвећење околине у којој раде, на добробит свог народа, државе и Топличког округа у којем живе, казао је начелник Топлчиког округа Златан Миљковић и уручио Светосавска признања добитницима. Добитник Светосавске повеље, Огњен Оливерић је захваливши се на овом престижном признању рекао да је веома поносан што је Повеља отишла у његове руке и да сада осећа још већу одговорност и жељу да још више унапређује рад фирме на чијем је челу. -Желим да кажем да ми је срце пуно, да сада осећам још већу одговорност. Захвалан сам на овом признању за које су заслужни сви запослени, као и грађани Kуршумлије и председник наше Општине који нам пружа велику подршку, казао је добитник Светосавске повеље Огњен Оливерић.

 

Да је Повеља отишла у праве руке говори податак да Привредно друштво „Борбени сложени системи“ запошљава 117 радника и да је план још већи број запослених са подручја топличког краја. Донатори су рачунарске опреме куршумлијској Гимназији, као и новца за лечење здравствено угрожених грађана. Својим хуманим и племенитим делима, показали су да поседују висок степен друштвене одговорности и свест о потреби даривања и бриге о друштву. Светосавска захвалница ове године уручена је младом учитељу Марку Чикарићу, запосленом у ОШ “Светислав Мирковић Ненад“, издвојеном одељењу у селу Товрљане. Захваљујући његовом труду и залагању, ова школа постала је центар окупљања и друштвеног живота овог забаченог и до скоро заборављеног краја прокупачке општине. Мештани Товрљана и околних села са захвалношћу кажу да је у свему томе кључни допринос дао учитељ Марко Чикарић.

 

Захвалницу је добила и спортисткиња Јања Савић, ученица прокупачке Гимназије и првакиња света у каратеу. Поред бројних спортских трофеја, Јања је и велики хуманиста, омиљени друг, како у школи, тако и у клубу. Огромном енергијом успева да мотивише, не само своје другове из разреда, већ децу и омладину у изузетно позитивном смислу. Захвалница за допринос у истраживању археолошке грађе на територији Kуршумлије, као и презентацији археолошких локалитета и богатог културно-историјског наслеђа, уручена је младом докторанту арехеологије Милану Савићу, који се након завршетка студија вратио у родну Kуршумлију, да ради и како каже, ту остане и заснује породицу. У оквиру програма Светосавске академије, наступио је хор цркве Свети Прокопије, беседу о Светом Сави казивао је јереј Бобан Димитријевић, а наступили су и глумци Срђан Живковић и Зоран Цветковић.

На сајту

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе