Вести

НА РАДИОНИЦИ САВЛАДАНИ KОРАЦИ ИГАРА ИЗ ВЛАДИЧИНОГ ХАНА

Уз помоћ и сарадњу проф. др Весне Бајић, етнолога и кореолога на радионици која је организована поводом стогодишњице KУД – а „Абрашевић“, фолклорни ансамбл савладао је основе кораке игре „Kлисурка“ и дела сплета игара из околине Владичиног Хана. Осим корака, чланови ансамбла од проф др. Весне Бајић имали су прилику да се упознају и на лицу места науче кореографске стандарде који се тичу дисања, кретања, певања, правилног држања тела и осталих елемената везаних за сценско извођење народне игре и њено представљање публици.

У скоро двосатном дружењу на сцени Дома културе уз корепетицију на хармоници Михајла Милићевића, подједнако су уживали и кореограф и полазници радионице а као резултат заједничког рада договорен је наставак сарадње на изради нове кореографије у репертоару KУД-а „Абрашевић“.
- Имате веома талентоване и вредне играче. Драго ми је да видим младе који су прави чувари нашег богатог фолклорбног наслеђа, изјавила је на крају радионице проф. др Весна Бајић која се у свом професионалном научно истраживачком раду посебно бави очувањем и унапређењем народног стваралаштва.

Говорећи на предавању из ове области које је одржано након радионице, проф. др Весна Бајић, представила је део резултата свог истраживања о настанку и развоју сеоских и културно уметничких друштва , њиховом развоју и трансформацијама током периода дужег од једног века у нашој земљи и на подручју бивше Југославије. Заједничка особина и једних и других , поред очувања и унапређења народне традиције везане пре свега за игру и обичаје једног народа, према њеним речима је стварање и едукација будућих кореографа и стручњака и области етномузикологије који се регрутују из редова активних чланова сеоских и културно уметничких друштава.
- Управо је ово један од набитнијих задатака друштава које негују народну традицију. Уколико млади више свог времена проводе на пробама, наступима, фестивалима у оквиру културно уметничког друштва, утолико су веће шансе да за свој професионални и стручни позив одаберу кореографију, кореологију или неку другу сличну професију, поручила је проф. др Бајић , поткрепљујући ову тврдњу чињеницом да су малобројни али успешни кореографи у нашој земљи потекли управо из културно уметничких друштава.

На сајту

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе