Вести

Поетски реситал у Народном музеју

 У Народном музеју Топлице одржан је музичко поетски реситал састављен од поезије и нота класика и руске музике. Организатор је био Дом културе. Домаћин ове вечери поета и глумац Срђан Живковић, праћен музиком у изведби светски познатог гитаристе Уроша Дојчиновића, провео је публику кроз своје песничко стваралаштво и стихове Јована Дучића.


Магични звуци гитаре које је стварао Урош Дојчиновић, водили су публику у свет лирских тонова европских класика али и руских романси, које су били увод за наступ групе „Мирин мир“, која је изводила руске песме.
Са репертоаром руских песама присутна публика је осетила изузетну блискост и пратила је ритам длановима, али и певајући заједно са извођачима познате руске песме.
Ово вече посвећено предстојећој слави града Свети Прокопије, како је и сам прокупачки уметник Срђан Живковић казао, представља одговор естрадним садржајима са мало уметничког квалитета, који се већ годинама нуде.
Гости Прокупља били су и представници портала руске дијаспоре у Србији „Сеница“, Кирил Боршћев и Андреј Козлов, који већ седам година раде у Србији.

Отворена ликовна колонија

У манастиру Св. Георгија у Ајдановцу   отворена је једанаеста по реду ликовна колонија „Ајдановац 2015“ на којој је учешће узело десет  сликара из целе Србије.

– Циљ ове колоније је као и ранијих година, промоција ликовне уметности, помоћ у даљој обнови манастира као и  истицање туристичких потенцијала наше општине. Уметници ће у наредних пет дана боравити у манастиру и на платну насликати најатрактивније мотиве манастира и околине.

Колонију је отворио председник општине Прокупље Мирољуб Пауновић, који је поздравио све учеснике колоније, пожелео им добродошлицу.

-"Општина Прокупље је препознла значај ове колоније и већ 11 година подржава њено одржавање а чиниће то и у будућнисти", рекао је Пауновић и захвалио се на гостопримству домаћину,старешини манастира оцу Лукијану.  

Ликовна колинија „Ајдановац2015“ одржава се до 7. јула. 

Песничко вече у порти цркве

sasa

У порти цркве Свети Прокопије чланови Књижевног друштва „Велимир Рајић“ из Алексинца представили су свој рад Прокупчанима. Вече писане речи организовано је у оквиру Културног лета у организацији Дома културе.

Представљајући госте из Алексинца, уредник књижевног програма Дома културе Саша Миловановић истакао је да је и ово вече посвећено писаној речи наставак прожимања књижевних стваралаца из два града, које траје дуги низ година уназад и које обогаћује и једну и другу средину.

sasa1

Чланови књижевног друшта „Велимир Рајић“ Александра Павловић, Милица Дамњанић и Љиљана Крстић, кроз своје књижевно стваралаштво представиле су и рад својих колега окупљених у овом удружењу.
Прокупачки љубитељи писане речи имали су прилику да чују дечју и поезију за одрасле, али и одломке из бајки и хаику поезију.
Члан Књижевног друштва „Велимир Рајић“ Александра Павловић истакла је да ствараоце окупљене у овом друштву карактерише тематска разноликост и краси велика љубав и ентузијазам. Њихове песме осликавају трептај душе а прозна дела сублимишу опште мудрости.
– Наше друштво постоји 61 годину. Оно окупља и писце за децу, прозне писце, па све до оних који пишу хаику поезију – рекла је Павловић и додала да у оквиру удружења раде и две групе ствараоца из школских клупа, једна је основношколски програм а друга је алхемија речи.
Баш у тим алхемичарима речи поникла је Милица Дамњанић, која је својим пре свега љубавним песмама осликала свет средњошколаца.
Судија у пензији, члан Књижевног друштва Србије Љиљана Крстић Прокупчанима је представила свој богат књижевни опус од песама и бајки за децу, па све до хаику поезије. Ова књижевница из Алексинца за своју књигу бајки „Вез у камену“ награђена је и књижевном наградом „Гордана Брајевић“.
Да се књижевници и публика боље разумеју а стихови и проза допру до срца присутних допринео је амбијен порте цркве Свети Прокопије.

На сајту

Ко је на мрежи: 2 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе