Вести

"Шева" ове године и у Северној Македонији

Аматерско позориште "Хранислав Драгутиновић" ове године наступиће на Драмском аматерском фестивалу у Кочанима са представом "Да ли је то била шева"

Драмски Аматерски Фестивал на Македонија – Кочани 2019 г.

Предмет: ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ИЗБОР НА ПРЕТСТАВИ ЗА ДАФ-2019 г.
Почитувани, Фестивалската управа го објавува изборот на претставите и аматерските драмски групи кои ќе настапат на „56-то издание на ДАФ на Македонија - Кочани 2019“. Имено, изборникот по проследувањето на 37-те доставени пријави и видео записи од претставите, ја донесе следната одлука:

 

1. Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновиќ“ - Прокупље, Република Србија
„ДАЛИ ЈЕ ТО БИЛА ШЕВА“ - Ефраим КИШОН
режија: Тијана ПЕТРОВИЌ

2. Театарско студио за деца и млади „Пиф-Паф“ - Штип
„КУЌАТА НА ПИФПАФКОВЦИ“ - Милорад АНГЕЛОВ
режија: Милорад АНГЕЛОВ

3. НУЦК „АСНОМ“ – Гостивар, Театар „Дунек“
„БЕНГ БЕНГ И МРТОВ СИ“ - Вилијам МАСТРОСИМОН
режија: Александар НЕШКОСКИ

4. „Каревци“ - Скопје
„ВЕЈКА“ - Коле ЧАШУЛЕ
режија: Снежана СТАНКОВА, ментор

5. Центар за изведувачки уметности и едукација „Театар Пи“ - Скопје
„КЛАСОТ „X“ - Најџел ВИЛИЈАМС и „Театар Пи“ 
режија: Златко МИТРЕСКИ и Македонка ИЛИЕВСКА

6. АТ „Колектив Ветерница“ - Скопје
„РОБОГРАД“ - Колектив ВЕТЕРНИЦА
режија: Колектив ВЕТЕРНИЦА

7. НУЦК „Ацо ШОПОВ“ – Штип, Аматерски театар „Репетициона 04“
„НЕДОРАЗБИРАЊЕ“ - Албер КАМИ
режија: Ана МАРКОВСКА

8. НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево, Аматерски театар
„ЛИМОНАДА ВО ДРУШТВО НА ДИРЕКТОРОТ“ - Весна КУСЛЕСКА
режија: Михајло ПЕТРЕВСКИ

9. СУГС Гимназија „Ј. Б .Тито“ – Скопје, Аматерска група „Јосип Броз Тито“
„КУЛА ВАВИЛОНСКА“ - Горан СТЕФАНОВСКИ
режија: Мина ЈЕЛУШИЌ, Ведран ЧЕШАРЕК и Ангела МИЛИВОЈЕВИЌ

10. ДАХ ТЕАТАР - Белград, Република Србија
„МАМУ МУ ЈЕ*ЕМ КО ЈЕ ПРВИ ПОЧЕО“ - Дејан ДУКОВСКИ
режија: Миља МАЗАРАК

11. Театар „Ч Е К О Р И “ - Скопје 
„НИЕ “ - варијација на делото „ПОЗДРАВИ НЕКОГО“ на
Весна ОГНЕНОВИЌ и Будимир НЕШИЌ
режија: Петко КОСТОВСКИ

12. Летечка театарска трупа – Тетово
„ВОЗМОЖНА ПРИКАЗНА-АБРАКАДАБРА“ - Владимир ЈОВАНОВСКИ
режија: Владимир ЈОВАНОВСКИ

13. Гимназија „Св. Климент Охридски“-Охрид
„СТРАНЦИ“ - Паоло ЏЕНОВЕЗЕ
Режија: Ирена БАЧИЌ

14. Македонски културен центар - Софија, Република Бугарија
„СТРАСТИТЕ НА ИЛИЈА“ - Димо ДЕШЕВ
режија: Чавдар КРСТЕВ

15. Аматерски театар „Мирка Гинова“ – Демир Капија
„УМРИ МАШКИ“ - Алдо НИКОЛАЈ
режија: Томе АТАНАСОВ

16. Театар „Kunstwerstatt“ – Скопје, Младински образовен форум
„НЕМАМ КАДЕ ДА СЕ ВРАТАМ“ - Милош АНДОНОВСКИ
режија: Дени СТОЈАНОВ

17. СУГС „Раде Јовчевски Корчагин“ – Скопје, Театар Корчагин
„АЈ НЕ ФИЛОЗОФИРАЈ“ - Митра БЛАЖЕВСКА
режија: Виктор ПЕТРЕСКИ и Митра БЛАЖЕВСКА

18. Летечка театарска трупа – Тетово

„ЖИВКОВА СЛАВА“ - Стеван СРЕМАЦ

режија: Владимир ЈОВАНОВСКИ

Изборот на претставите е конечен, фестивалската управа го задржува правото да го сочини репертоарот по денови и времето на настапот на одржувањето на претставите.

07. мај 2019 год. Драмски Аматерски Фестивал

К о ч а н и на Македонија - Кочани

Резултати Ђурђевданског књижевног конкурса

Према одлуци жирија који је радио у саставу: Љубиша Красић, Србијанака Станковић и Милица Миленковић резултати су следећи:

1. место Софија Милинковић - Београд

2. место Николина Ђорђевић - Београд

3. место Татјана Живковић - Ушће, Обреновац 

Образложење жирија биће накнадно објављено!

Срећан празник!

На сајту

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе