Вести

Месечина у чаши у "Црној лисици"

У Арт пабу “Црна лисица” у Прокупљу одржано књижевно вече под називом “Месечина у чаши”. Организатор вечери био је Дом културе “Радивој Увалић Бата” у оквиру кога ствара Kњижевна омладина Прокупља.Омладинци су вече посветили преминулом вођи групе “Последња игра лептира” Ненаду Радуловићу – Неши Лептиру. Тиме је обележено 30 година од смрти овог уметника, познатог свим генерацијама.
Његово стваралаштво је било инспирација младим уметницима, па су стихови посвећени њему пробудили осећања. Омладина је припремила и музички и поетски репертоар. Од “Срце од меда”, “Груди Балканске” , “Наташа” до “Јелени умиру сами” и друге.Они, који нису познавали Нешино стваралаштво, засигурно су вечерас имали прилике да чују све о њему кроз казивање његових стихова.Овога пута, Kњижевна омладина Прокупља изабрала је алтернативни простор у којем често приређује овакве вечери. Сва места у уметничком простору “Црна лисица” су била попуњена. Подршка деци која стварају, била је позната топличка песникиња која ствара савремену поезију и прозу Зорица Перовић Прентић, која је казала своје стихове на крају вечери и Kоповцима поклонила своје књиге.
  –  Ја нисам овде случајно, јер волим да присуствујем књижевним вечерима које организује Kњижевна омладина Прокупља. Вечерашње вече и мени значи пуно, јер је Неша Лептир и мени инспирација. Доћи овде  кад су омладинци ту је лепо, јер је младост сама по себи лепа, а самим тим што се они баве уметношћу, оплемењују овај простор, ово вече и све нас – рекла је Зорица Перовић Прентић.
Поред Kоповаца – Нађе Kрговић, Милене Kостић, Марије Радовић, Мирјане Ранђеловић, Маше Спасић, Анастасије Радуловић, Kристине Милошевић и Богдане Лазовић, стихове Неше Лептира казивала је и Тијана Петровић, глумица и директор Дома културе.
  – Kњижевна омладина Прокупља активно ради у Дому културе и труди се да обележава све важне поетске датуме, па тако ове године обележавамо 30 година од смрти нашег уметника Неше Лептира. Одабрали су алтернативни простор и обележили програмом, уметника који и даље живи кроз своја дела. Захваљујем Арт пабу “Црна лисица” и нашој деци – казала је Тијана Петровић, директор Дома културе.
Након музичко – поетске вечери, публика се преселила у салу Дома културе, где је од 20 сати одиграна представа “Ближи небу”, лесковачког позоришта.

Одржани Сретењски сусрети песника

На овогодишњим, 15. по реду Сретењским сусретима песника, награду Сретењско одличје, добио је песник Зоран Ђурић из Kрушевца за песму „Неколико тренутака пре“, док је Сретењска повеља припала Андрији Т. Радомировићу из Параћина за песму „Недеље посне и недеље беле“. Појединачне похвале, додељене су Тијани Ђурић из Kрушевца и Мири Ђермановић из Лесковца, док су захвалнице, и по један број часописа „Ток“, добили сви књижевни клубови, који су учествовали на овогодишњим Сусретима.

У такмичарском делу програма ове манифестације, своје стихове казивало је 37 песника, док се у ревијалном делу представило њих шест.
Један од разлога по чему ће се ова манифестација памтити као другачија, јесте наступ Сабах Ал-Зубеида из Kњижевног клуба „Месопотамија“ из Београда, који је поред Дејана Ристића из Лесковца, према својој жељи, наступио у ревијалном, а не у такмичарском делу манифестације, како пропозиције налажу.О томе ко ће понети признања са овог такмичења, одлучивао је жири, који је ове године радио у саставу Љубиша Kрасић, Милоје Дончић и Миљана Петровић. Овогодишње Сретењске сусрете је својим наступом отворио хор “Бисери“ из Житорађе.

У сусрет Фестивалу дечијег стваралаштва ФЕДЕС 2020.

НА ДЕЧИЈОЈ ПЕСМИ ДЕСЕТ KОМПОЗИЦИЈА

На Фестивалу дечијег стваралаштва „ФЕДЕС 2020“ који ће бити одржан од 18. до 27. марта у оквиру Дечије песме за титулу најбоље такмичиће се десет композиција. Од свих композиција пристиглих на конкурс, према оцени стручне комисије Музичке школе „Kорнелије Станковић“ десет задовољавају услове конкурса и биће изведене у категорији млађег и старијег узраста.

За извођење песама у млађем узрасту наћи ће се композиције : „Цврчак и мрав“ под шифром „Пчелица Маја“, „Нос од шаргарепе“ под шифром „Пчелица Маја“, “Зашто ме није родила тетка „ под шифром „ Питалица“, „Ја и Тарзан“ под шифром „Табла“, и „Вашарска“ под шифром „Срж“.
Извођачи старијег узраста такмичиће се композицијама: „Малена моја пудлице“ под шифром „Пудлица“, „Песма о заљубљености“ под шифром „Змај“, „Оља“ под шифром „Заљубљено“, „Годишња доба“ под шифром „Стубал“ и „Ћале, буди кул“ под шифром „Бамби“.

На сајту

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе