Вести

РАДИОНИЦА О ПРАВИЛНОМ ИЗВОЂЕЊУ НАРОДНЕ ПЕСМЕ

У оквиру реализације Пројекта обележавања стогодишњице постојања и рада КУД „Абрашевић“, у Дому културе одржана је радионица на тему „Правилно стилско извођење народне песме“. Инструктор радионице била је Ивана Тасић, једна од најбољих извођача народних песма код нас.

Ивана Тасић, иначе солиста РТС-а , препознатљива посебно по оригиналном извођењу врањских народних песма, учесницима радионице открила је и показала како се оригинално    и стилски правилно певају народне и оне песме које су, иако компоноване , својим квалитетом одавно сврстане у народне.

Практичним примерима и извођењем више песама, уз пратњу на хармоници Бобана Костића, музичког уредника у Дому културе, полазницима радионице, члановима музичке секције и осталим заинтересованим учесницима, представљене су песме из Врања, Косова Шумадије, Војводине, Црне Горе, Македоније.       -  Наше народне песме пребогате су лепотом. Она се поред мелодије препознаје по такозваним украсима у певању а који се разликују од региона до региона за које су карактеристичне и у којима су настајале. Многи искусни певачи нажалост, у намери да народну песму отпевају на најбољи начин, заправо греше и одступају од њиховог изворног или композиторског облика и на тај начин је кваре, рекла је полазницима радионице Ивана Тасић. Захваљујући на позиву организаторима да одржи овакву   радионицу , она је истакла да управо овакав вид едукације много доприноси очувању и популаризацији праве народне песме нарочито међу младима.

Учесници радионице, руковођени Иваном Тасић и њеним сугестијама везаним за правилну употребу мелодијских украса и дикције, извели су већи број популарних изворних народних песма међу којима су се нашле „Маријо, кћеро мори“, „Маријо, бела кумријо“, „Да знаеш, мори моме“, „Отвори ми бело Лечне вратанца“, „Магла паднала“, „Јовано,Јованке“, „Зајди, зајди“, „Сејдефу мајка буђаше“, „Широк Дунав, раван Срем“, „Одакле си селе“, „Текла река Лепеница“ и многе друге.

   - Да бисмо неговали и сачували своју народну традицију морамо много више пажње да посветимо раду са младима међу којима постоји заинтересованост за то, ракла је Ивана Тасић и препоручила младим извођачима да слушају старе певаче који су народне изворне песме певали на оригинални и једини исправан начин.

Од Дома до куће

Награђена представа „Лепотица и зверка“ прокупачког позоришта одушевила публику

У оквиру 9. Културног лета „Говори, покреће, каже“,је одиграна дечија представа „Лепотица и зверка“, у режији Тијане Петровић и Данијеле Стевић. Ова представа недавно је награђена на Фестивалу у Лебану. Иако је температура била висока, деца Прокупља су уживала у представи и сваку нову сцену награђивала искреним осмехом и аплаузом.

Ова представа свидела се и одраслима, па су и родитељи и баке и деке, једнако уживали. По великој врућини, млади глумци имали су захтевне сцене, а све су изнели баш онако, како то раде прави глумци.

$-          Веома ми се свидела шума на сцени и тренутак када Звер постаје прелепи принц. Вратило ме је све у књигу, у бајку, у детињство, какво је оно само по себи – бајковито. Свака част глумцима, који су на сцени издржали на високој температури, у костимима који су сликовити, али треба доћи до ваздуха. Ако буде репризе, ову представу препоручујем свима – казала је Кристина Милошевић, редовни посетилац културних догађаја Дома културе.

Млади глумци истичу да им ништа није било тешко, јер су дечији осмеси њихова највећа награда.

Подсећамо да је у Лебану ова представа награђена другим местом, али и за најбољу колективну игру. Лука Милић проглашен је за најбољег глумца Фестивала, а Софија Ђорђевић за најбољу женску улогу у представи. Сценографија Милана Илића Трше, у Лебану је проглашена најбољом, а то потврђује и прокупачка публика. Драмски текст Милоша Милошевића Шике из Трстеника, који је такође награђен, дао је нову димензију „Лепотици и звери“. И прокупачка публика је то препознала.

На сајту

Ко је на мрежи: 14 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе