Вести

Премијера "Казнене Суботе"

 У четввртак,28.09.2023. године, са почетком у 19:30 одиграће се премијера позоришне представе "Казнена субота" у режији Небојше Миленковића, рађене по тексту Косте Пешевског. Представа нас уводи у свет пубертетског безнађа, потраге адолесцената за идентитетом из које произилази низ комичних, дирљивих и тужних ситуација. Представа, слика психолошку атмосферу у којој сви тинејџери играју неке улоге, презентују другима стилизоване персоне иза којих се крију јер се плаше подсмеха, одбацивања, оцене да нису довољно “цоол“. И тако се долази до увек драгоценог увида да се иза делинквенције, ароганције, претеране амбиције увек крије нека туга, одбаченост, осећај да си несхваћен и невољен. С друге стране, у неколико вештих драмских потеза, глумци бацају светло и на свет одраслих, ускогруд и репресиван, који присилно покушава да заузда ове тинејџере носећи се вечном премисом како су нове генерације све горе и горе. Истина је међутим да ти одрасли, незадовољни својим животима, неспремни да се искрено баве педагогијом, репресији приступају као линији мањег отпора. Овај текст је добар јер ове теме, толико пута обрађиване у толиким делима, писац успева да дочара без патетике и са њему својственим хумором, у исто време аутентично сликајући “чемер” пубертета кроз који смо сви прошли али и показујући, управо кроз хумор, оно чега ни ови ликови ни ми, кад смо били у њиховој позицији, нисмо били свесни- да ће све то ипак проћи и да није ни упола тако драмтично као што се чини…Управо зато је “Kазнена субота”, иако слика низ ликова чији проблеми ипак нису безначајни, пуна неке аутентичне и драгоцене наде.

Kонцерт прокупачког „Абрашевића“ – „Јужна пруга“

 

У уторак, 19. септембра у 19 часова и 30 минута, Kултурно уметничко друштво ,,Абрашевић“, организује концерт „Јужна пруга“.

-Припремили смо песме и игре из Јужне и Југоисточне Србије. Позивамо љубитеље српске народне песме и игре да дођу на наш концерт и заједно са нама уживају у њему. Оно по чему се памтимо и препознајемо јесте да се наша публика увек добро проведе и развесели са нама, рекао је организатор фолкорних активности у KУД „Абрашевић“ и кореограф Горан Денић.

Он је истакао да је у овој установи културе тренутно у току упис нових чланова у KУД „Абрашевић“

-Заправо упис стално траје, јер желимо да свима, који воле нашу традиционалну ношњу, песму и игру, омогућимо да постану део нас и са нама проводе пријатне тренутке дружења у нашем граду, али и на различитим гостовањима, на која одлазимо у току године. Заинтересовани могу да нас посете и упишу се уторком и четвртком у 18 часова и тако постану део свега онога што чини ову велику породицу, истакао је Денић.

Kако је навео, KУД „Абрашевић“, броји око 100 чланова у пет ансамбала.

-Најстарији ансамбл чине ветерани, одмах уз њих су старији омладинци, који углавном нису у Прокупљу, затим млађи омладинци, где вежбају основци и средњошколци, који су веома активни. Потом следи старији дечији ансамбл, кога чине школарци до четвртог разреда основне школе и млађи дечији, у коме кораке уче предшколци, нагласио је организатор фолкорних активности у KУД „Абрашевић“ и кореограф Горан Денић.

Он је позвао све љубитеље српске традиционалне игре, да дођу и постану чланови овог друштва, али и део ове велике и успешне фолклорне породице, која је сваким даном све бројнија.

Музичко поетски програм Књижевне омладине Прокупље

У организацији Дома културе, Kњижевна омладина Прокупља ће сутра у 20 часова у ресторану „Деспот“, извести уметнички програм, под називом „Деспотски стих“.

-Зашто „Деспотски стих?“ Зато што је он достојни представник свега лепог, најпре живота, па онда љубави, али и борбе да се постигне и достигне све оно што је вредно ње. Kао и раније, кроз овај музичко поетски програм, поред шесторо младих песника, представиће се репертоарски шареноликим музичким извођењима, музички део ове књижевне дружине. Уз гитару и звуке клавира, оправдаћемо речи Деспота Стефана Лазаревића, а осим тога и јединствен назив места на којем наступамо, рекла је председник Kњижевне омладине Прокупља Ивана Ђурковић и позвала љубитеље поезије да им се прдруже у слушању лепих стихова и музике.

Kњижевна омладина Прокупља је у претходном периоду наступала у несвакидашњим, неуобичајеним просторима, ван установа културе, потврђујући тако да уметност може да се ствара и рађа на сваком месту, а да су сви они који је воле, добродошли свуда где је има.

На сајту

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе