Вести

Корак у боји

Традиционална манифестација „Kултурно лето 2024.“, коју организује  Дом културе, настављена је  већ познатим и веома прихваћеним програмом „Kорак у боји“.

-Ово је 14 „Kултурно лето“ наше куће и шесто осликавање платна. Овде се окупе бројни пролазници, који на тренутак застану, како би својом руком нешто налсикали и оставили траг на овом платну и постали део једног времена, које ће на овај начин остати запамћено. Сваке године се у оквиру „Kорака у боји“ дешава исто, али је платно сваке године различито, у зависности од тога ко на њему слика. Данас су овде прокупачки сликари Драган Поповић, Саша Болчина, Владан Лабовић и Горан Ристић, рекао је у име организатора Дома културе и сам учесник овог културног садржаја, сликар Милан Илић Трша.Према речима сликара Драгана Поповића ова платна припадају културној баштини савремене уметности града Прокупља.

-Начин на који слике на овим платнима настају представља један неспутани начин, јер на лицу места настаје уметничка слика. Овакво стварање јесте заправо баланс између атељеа и сликања у природи. Ово је нека врста урбаног начина сликарства, где учесници, почев од најмлађег узраста, па до уметника различитих генерација, могу да се изразе на великом формату. Он се парцелише на неколико делова, тако да на једном платну имате неколико израза, рецимо четири до пет уметника, истакао је Драган Поповић.Он је објаснио да на паноу, који има 6-7 метара, сликају сви који желе да буду део тог тренутка, заједно са организаторима у још једној летњој манифестацији.

-Слика се обострано, а представљање идеје сликања овде је на нивоу неке опуштене варијанте, где људи сликају акрилном техником, која се одмах суши и остављају некакав траг у сликарству. Сигуран сам да ће сва ова платна једног дана бити изложена и то у слободном простору, где је и једино могуће, с обзиром на величину платна. Можда у неком летњем периоду у оквиру неког догађаја, рецимо следеће године у парку, који припада цркви и Дому културе, нагласио је Поповић, додавши да ће о томе одлучити организатори.Ова платна се разликују у зависности од тога ко их слика, али њихов квалитет зависи и од инспирације и тога колико ко тежи да уради нешто лепо и квалитетно.
Међу сликарима у овој акцији, био је и велики број деце, која су се трудила да осликају што више платна, али и што лепше, користећи светле боје, које, како су нагласили доносе радост и задовољство у самом стварању. Осликавање великог платна, на начин како то само ви умете и желите, у оквиру још једног „Kорака у боји“, траје до 15 часова на шеталишту, а позвани су сви који воле да сликају да дођу.

На сајту

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе