Вести

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О НАРОДНОЈ НОШЊИ

 
Предавањем о значају очувања и неговања народне ношње и променама које су је током  историје пратиле, у Дому културе настављена је реализација пројекта обележавања стогодишице постојања и рада KУД „Абрашевић“.
  О томе како се народ облачио у разним приликама од средњег века до модерног доба, говорила је Зорица Цветковић, етнолог. Она је посебан акценат ставила на  разлике у одевању између обичног света и богатих и томе како су се строго поштовала  одређена правила која су важила у погледу облачења.
 
  Најмлађи чланови фолклорне секције „Абрашевића“  који су присуствовали предавању могли су да се на лицу места упознају са деловима ношње коју и сами облаче  на наступима .Такође су сазнали и то како настају одређени делови, почев од припреме тканине, обично су  то били конопља и  лан , ретко свила, преко обраде на преслици и у вуновлачарама па све до постављања пређе  на разбој.
  - Добро је што је све више младих у културно уметничким друштвима која су настављачи и чувари нашег богатог фолклорног наслеђа а тиме и богатих народних ношњи које имамо прилику да видимо на играчима, рекла је Зорица Цветковић која је присутне у свом излагању упознала и са значејем етнологије као науке која проучава традицију и  културно наслеђе једног народа.
 

На сајту

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе