Вести

РАДИОНИЦА О ПРАВИЛНОМ ИЗВОЂЕЊУ НАРОДНЕ ПЕСМЕ

У оквиру реализације Пројекта обележавања стогодишњице постојања и рада КУД „Абрашевић“, у Дому културе одржана је радионица на тему „Правилно стилско извођење народне песме“. Инструктор радионице била је Ивана Тасић, једна од најбољих извођача народних песма код нас.

Ивана Тасић, иначе солиста РТС-а , препознатљива посебно по оригиналном извођењу врањских народних песма, учесницима радионице открила је и показала како се оригинално    и стилски правилно певају народне и оне песме које су, иако компоноване , својим квалитетом одавно сврстане у народне.

Практичним примерима и извођењем више песама, уз пратњу на хармоници Бобана Костића, музичког уредника у Дому културе, полазницима радионице, члановима музичке секције и осталим заинтересованим учесницима, представљене су песме из Врања, Косова Шумадије, Војводине, Црне Горе, Македоније.       -  Наше народне песме пребогате су лепотом. Она се поред мелодије препознаје по такозваним украсима у певању а који се разликују од региона до региона за које су карактеристичне и у којима су настајале. Многи искусни певачи нажалост, у намери да народну песму отпевају на најбољи начин, заправо греше и одступају од њиховог изворног или композиторског облика и на тај начин је кваре, рекла је полазницима радионице Ивана Тасић. Захваљујући на позиву организаторима да одржи овакву   радионицу , она је истакла да управо овакав вид едукације много доприноси очувању и популаризацији праве народне песме нарочито међу младима.

Учесници радионице, руковођени Иваном Тасић и њеним сугестијама везаним за правилну употребу мелодијских украса и дикције, извели су већи број популарних изворних народних песма међу којима су се нашле „Маријо, кћеро мори“, „Маријо, бела кумријо“, „Да знаеш, мори моме“, „Отвори ми бело Лечне вратанца“, „Магла паднала“, „Јовано,Јованке“, „Зајди, зајди“, „Сејдефу мајка буђаше“, „Широк Дунав, раван Срем“, „Одакле си селе“, „Текла река Лепеница“ и многе друге.

   - Да бисмо неговали и сачували своју народну традицију морамо много више пажње да посветимо раду са младима међу којима постоји заинтересованост за то, ракла је Ивана Тасић и препоручила младим извођачима да слушају старе певаче који су народне изворне песме певали на оригинални и једини исправан начин.

На сајту

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе