Вести

Проглашени најбољи на Ђурђевданском конкурсу

Ђурђевдански књижевни конкурс традиционално окупља ствараоце из Топлице, Србије, па и региона и представља јединствен показатељ да међу млађим нараштајем и те како има даровитих песника, прозаиста и афористичара.
Откад је Kњижевно друштво „Раде Драинац“ по први пут расписало конкурс са намером дапокрене Kњижевну омладину која ће деловати, стварати и окупљати се првенствено у Прокупљу,до овогодишњег, 21. по реду поетског надметања – променило се много тога. Оно што је осталоисто јесу пропозиције конкурса – да се могу јавити млади аутори до 30 година, и то циклусом песама, са пет прича или 20 афоризама. Непроменљива категорија остао је и главни критеријум жирија у оцењивању – наградити иновативан, зрео књижевни израз и подстакнути талентоване ауторе на даље стварање. Тако је било и ове 2021. године, када је жири радио у саставу Љубиша Kрасић (председник жирија), Соња Миљковић (чланица) и Србијанка Станковић (чланица). Kао и претходних година пристигао је значајан број квалитетних радова, нарочито из области поезије, као и изненађујуће оригинална стваралачка дела у форми афоризма. Прозним изразом издвојила се првонаграђена ауторка (која је уједно и једина афористичарка на овогодишњем конкурсу). Ђурђевдански књижевни конкурс у протекле две деценије највише је привлачио младе песнике,
што је и ове године био случај. Међутим, жири је једногласно одлучио да прва награда припадне Петри Нешић, ауторки изванредних прича под заједничким насловом „Разговори с Финка Вихије“ и освежавајућих афоризама, које је насловила интересантним афористичким изразом – За црне
дане имам богат фонд речи“. Довитљива, домишљата, проницљива и умна промишљања младе ауторке из Ниша интригирају читаоца, позивају на смех и озбиљно преиспитивање, остављајући истовремено траг горчине. Ауторка каже: „Живи нисмо кад нас позову на рендген“, „Медицински радници су преко потребни. Ваљало би имати на уму да су потребни и овде“ или „Рука руку мије, асепсол обадвије.“ Отворено критикујући актуелна друштвена дешавања, поигравајући се речима, Петра Нешић је изнашла нека изузетна афористичка решења, тек наговештавајући своју даровитост за писање. Може се са пуном слободом рећи да се ауторкин таленат за сатиру и хумор распламсава у њеним причама. Одабравши форму која у краткој причи чува обрисе путописа, ауторка нуди читаоцу несвакидашњи наратив о ходочашћу кући-музеју Ернеста Хемингвеја на Kуби. Језгровите приче, пуне духовитих опаски и коментара које држе пажњу, на сликовит начин приказују један простор, време и ликове, откривају један јединствен свет и најављују да ће име Петре Нешић бити значајно на домаћој књижевној сцени у годинама које следе. Друга награда припала је Немањи Божовићу, док треће место равноправно деле Александра Стошић и Бранко Јечменица. Изванредни стихови, различитост у поетском изразу, а пре свега у одабиру тема и мотива још једном су показали колико је велика моћ поезије. Вођена несмиреним духом савременог са траговима традиционалног, поезија награђених песника и поетесе открила нам је даровите младе ствараоце али и нешто много значајније – да поезија и даље надахњује, покреће и ослобађа.

Жири је као и претходних година посебно похвалио најмлађе песнике, ученике основних школа у Прокупљу који представљају будућност Kњижевне омладине Прокупља.

На сајту

Ко је на мрежи: 2 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе