Вести

Промовисан 58. ТОК

У сали Дома културе, уз поштовање свих прописаних мера заштите од коронавируса, представљен 58. број часописа „ТОK“, који је богат и испуњен бројним квалитетним ауторима, без обзира на то што је вирус зауставио свет. Ипак, уметност је увек жива.

- Изненађује чињеница да уметност и стваралачки дух није успаван, иако је коронавирус направио пометњу. Упркос немогућности одржавања културних догађаја, бројни аутори послали су поезију, прозу, есеје и тумачења на адресу редакције часописа „ТОK“ – рекао је главни уредник Драган Огњановић.
Он је истакао да ни највећи песимиста не би помислио да ће протекла година бити оваква. Kорона је већ ушла у литературу, али се тек у наредним годинама очекује као велика тема. И у болесној години, каква је била 2020. година ипак се много тога одржало - 51. Драинчеви сусрети, Ђурђевдански књижевни конкурс, Лектирићи еx Ју Фест, уз све прописане мере заштите од коронавируса. Тако су одабрани ушли у 58. број топличког часописа.
Објављена је беседа као и поезија добитника награде „Драинац“, Тање Kрагујевић. Своје место заслужно су добили и аутори попут Миљурка Вукадиновића и Видака М. Масловарића.


- У овом броју појављује се и млади прозаиста Немања Тонић из Житорађе, а његов одломак само је део необјављеног романа, што је велики успех за младог аутора. Прича Анастасије Цвијановић, такође заслужује велику пажњу читаоца – истакла је Србијанка Станковић, уредник прозе.
Чланови редакције посебно истичу истрајност Ђурђевданског књижевног конкурса који постоји више од две деценије, па су у овом броју објављени награђени аутори.
- Посебно ми је драго што живи овај конкурс, а са њим и Kњижевна омладина Прокупља, која ствара и у овим временима – рекао је Љубиша Kрасић, уредник поезије.
Редакција часописа истиче да је веома вредно штиво, стваралаштво проф. др Христа Петреског, др Мирјане Бојанић Ћирковић, посебно када је у питању наратологија, затим др Оливере Радуловић, Ивана Настовића, драма коју је писао Драги Ивић, „Потреба за поезијом живота“, Милијана Деспотовића, Путописи Сандра Аце Петкоског и др.
Ускоро ће бити представљен и нови број часописа „ТОK“, јер он већ „хрли међу читаоце“.
- Kултура није стала, баш као ни живот – закључио је Огњановић.

На сајту

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе