Вести

Завршен десети ФЕДЕС

Проглашењем победника и доделом награда, завршен je 10. Фестивал дечјег стваралаштва-ФЕДЕС.
Ова традиционална манифестација, коју организује Дом културе “Радивој Увалић Бата“ у сарадњи са Музичком школом „Kорнелије Станковић“, под покровитељством Општине Прокупље, окупила је и ове године ученике основних школа из целе Топлице, који су имали прилику да покажу свој таленат и љубав према уметности, кроз песму, музику, или писану реч, и да све то публици дарују на најбољи могући начин.
Стручни жири наградио је у категорији инструменталиста у извођењу композиције на клавиру Kалину Павловић, најбољи гитариста је Филип Станковић, а виолинисткиња Миона Булатовић. Најбољи извођач композиција на хармоници је Михајло Станимировић, а кларинетиста Денис Есатовић.
На ликовном конкурсу у категорији нижих разреда, прва награда припала је Марији Стевановић, ученици четвртог разреда ОШ “Милић Ракић Мирко“, истурено одељење Доње Kординце. Другу награду добила је Уна Милосављевић, ученица првог разреда ОШ „9. октобар“, док је трећа награда додељена Филипу Ибићу, ученику четвртог разреда ОШ „Вук Kараџић“ у Житном Потоку.

У категорији виших разреда, првонаграђена је Јелена Недић, ученица шестог разреда ОШ „Ратко Павловић Ћићко”, другу награду освојио је Вук Илић, ученик петог разреда ОШ “Стојан Новаковић” у Блацу, а треће место припало је Емилу Јовановићу из Житног Потока, ученику осмог разреда.
Писана реч је такође донела победнике овогодишњег Фестивала. Најбољи млађи писци су Лена Милојевић, ученица трећег разреда ОШ „Стојан Новаковић“ Блаце, а из исте школе и истог разреда је и Огњен Ћурчић, који је добио другу награду. Треће место у овој категорији припало је Мини Ћурчић, ученици трећег разреда ОШ „Никодије Стојановић Татко“. Победници литерарног конкурса, ученици виших разреда су Јелена Вељовић, ученица осмог разреда ОШ „Милоје Закић“ у Kуршумлији, другу награду добио је Алекса Авдић, ученик петог разреда ОШ „Вук Kараџић“ Житни Поток и трећа је припала Маши Спасић, ученици седмог разреда ОШ „Никодије Стојановић Татко“.

И Дечија песма има најуспешније учеснике ФЕДЕС-а. Међу најбољим млађим певачима су Миона Булатовић, Наталија Недељковић и Уна Богдановић, док су у категорији старијег узраста победници Андрија Станковић, Мина Ђокић и Ива Вучковић. Што се тиче гласова публике, победник је Андријана Јовановић.

Вече народног стваралаштва ове године било је посвећено традиционалној народној музици. Млађи певачи, Дуња Маринковић, ОШ „Никодије Стојановић Татко“, Јована Илић ОШ „Јастребачки партизани“ у Мерошини и Миа Радуловић ОШ „9. октобар“, проглашени су за победнике, док су у категорији старијег узраста победили Милан Јовановић, ОШ „Дринка Павловић“ Kуршумлија, Тијана Јашаревић ОШ „Милић Ракић Мирко“ и Ива Милошевић, ОШ „Топлички хероји“ Житорађа. Најбољи инструменталисти у овом делу такмичења су Младен Милошевић, хармоника, ОШ „Топлички хероји“ Житорађа, друго место припало је Матеји Томовићу, хармоника, ОШ „Никодије Стојановић Татко“, док је трећенаграђени из Kуршумлије, Милан Јовановић, ОШ „Дринка Павловић“.Ученике, наставнике, родитеље, као и све присутне у препуној сали Дома културе, поздравила је већница за културу општине Прокупље Милица Ерић. Захваливши свима који подржавају ову јединствену манифестацију већ десет година, изразила је жељу да ФЕДЕС траје још најмање десет пута оволико и да уз њега одрастају срећна и задовољна деца.

-Пуно ми је срце кад вас видим насмејане и срећне у данима ФЕДЕС-а које проводите заједно у дружењу, песми и игри. Наш задатак је јасан. ФЕДЕС треба да траје, а ми да истрајемо у његовој организацији. Велико хвала свим учесницима и онима који су одрастали заједно са ФЕДЕС-ом и своје успомене понели у свет. Хвала родитељима који су са нама све ове године и који, бодрећи своју децу заједно са нама, пишу најлепше странице Фестивала, казала је већница Ерић. Десети рођендан ФЕДЕС-а прослављен је баш онако како и заслужује једна оваква манифестација. Уз рођенданску торту и ватромет, сви заједно су на сцени Дома културе запевали химну Топлице, уз пратњу Дечијег хора Дома културе „Сањалице“, под руководством Сање Стојковић. Директорка Дома културе, Тијана Петровић, истакла је да је ова манифестација од великог културног значаја за општину Прокупље и додала да ће се они, као организатори, трудити да се сваке године у програм уврсте нови садржаји. Овом приликом, она се захвалила свима који су дали свој допринос у организацији ове велике манифестације, која у Прокупљу сваке године окупља децу из топличког краја. Прослава јубилеја прилика је да се изрази захвалност онима који су помогли одржавање ове велике манифестације.

Захвалнице су добили: Општина Прокупље, Општина Дољевац, Општина Житорађа, Град Јагодина, „Планинка“ Kуршумлија, Туристичко-спортска организација Прокупље, Историјски архив Топлице, Музичка школа „Kорнелије Станковић“, компанија „Дунав осигурање“, предузеће „Фертико“, ливница „Металург“, „Kилер ауто“ Београд, ресторан „Стела“, СТР “Неца“ Прокупље, посластичара „Фортуна“ Житорађа, “Еурокомерц“ Прокупље, „Боки Фуд“ Доња Топоница, „Леони“ Прокупље, ресторан „Олимпик“, пекара „Паша“ Прокупље, пекара „Мина“ Прокупље, књижара „Kолибри“, „Kарпет центар“ Прокупље, СЗТР „Чутура“ Прокупље, „Рич“ Прокупље, бутик „Ари“, апотека „Лек“, „Станпром Стаменковић“ Прокупље, хотел „Александар“ Прокупље, Пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља“.

На сајту

Ко је на мрежи: 5 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе