КУД Абрашевић

 

             КУД“Абрашевић“ Прокупље  основан је 1910.  године  под именом  „Певски  збор Југбогдан“. После осам година се дели на драмску дружину и „певачко-играорско“ друштво  „Југовићи“ које  1921. године,  узима за име  „Раденичко друштво Абрашевић“ и под тим именом  ради и данас. Данашњи  КУД „ Абрашевић у свом саставу има  музичку  и фолклорну секцију. Фолклорну секцију чине дечији, омладински и ансамбл ветерана. Кроз секцију је прошло на стотине чланова који су савладали кораке двадесетак сплетова из  разних крајева  Србије. Осим кореографија фолклорна секција ради и на сценском постављању народних обичаја. На  савладавању корака и постављању кореографија са играчима раде Горан Денић, организатор фолклорних активности и Небојша Јовановић, дугогодишњи аматер и  члан КУД „Абрашевић“.

    Музичка секција КУД „АБРАШЕВИЋ“  састављена од музичара и певача и заједно са фолклорном секцијом  интезивно ради на очувању народне традиције.После паузе у раду фолклорне секције  од 1995. године ова два сегмента су обједињени у једну  програмску делатност. У периоду од 1994. до 1998. године  у оквиру музичке секције деловао је и хор КУД „Абрашевић!“ који је престао са радом  када је  формиран  Црквени хор.Кроз музичку секцију прошао је велики број извођача а посебно младих, телантованих певача и инструменталиста.Неки од њих данас имају сопствене  музичке снимке и каријере.

Музичка секција константно одржава сарадњу са истакнутим уметницима из области народне музике па су у Прокупљу уз пратњу наших музичара, гостовали Бранкица Васић Василиса, Станиша Стошић, сестре Трмчић из „Ђердана“,Милан Бабић, Чеда Марковић,Ранко Шемић,Ивана Тасић из групе „Извор“,Мерима Његомир,Небојша и Бојана Брдарић из групе „Ђурђеви ступови“...У наредоном периоду ова сарадња биће настављена. Бобан Костић,уредник музичког програма у Дом у културе и руководилац музичке секције  један је од иницијатора и покретача Фестивала дечијег стваралаштва „ФЕДЕС“.У оквиру „ФЕДЕС“-а одржава се вече народног стваралаштва на коме је од 2008. године наступио велики број деце узраста од  четири до 15 година изводећи најлепше народне песме и инструменталне мелодије. Музичка секција покретач је и реализатор  традиционалне Вечери евергрин музике а често је и  део програма других секција Дома културе.

            Чланови  КУД „Абрашевић“ своје  богато умеће  приказали су на гостовањима у  Швајцарској, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији, Црној Гори, Бугарске, Чешке, Аустрије,  као и    местима  у нашој земљи. КУД Абрашевић ове 2021. године бележи једа век свог постојања!

           

 

 

 

 

 

 

           

 

 

 

          

На сајту

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе