Вести

Смотра рецитатора

Смотра рецитатора "Песниче народа мог" је манифестација која се више од 40 година у организацији Дома културе а у сарадњи са Савезом аматера Србије и Министарством културе републике Србије, одржава у Прокупљу и градовима Топличког округа.Циљ смотре је упућивање омладине у сложене садржаје поезије, култивисање говорног изражаја и трагање за суштинским вредностима песме.

Дечија недеља

Дечја недеља је први пут обележена у Србији давне 1937. године, а регулисана је Законом о друштвеној бризи деце 1987. године. Њен циљ је да укаже на стварни положај деце и младих у друштву. Али са друге стране и да деца покажу шта знају и шта умеју.

О нама

Установа која обухвата све гране уметности и сем тога се њима професионално бави има за циљ и да омогући аматерима да негују своје таленте је Дом културе. Могло би се рећи да сем културно – уметничке, Дом културе има и образовну улогу, јер редовним радом са децом ствара будуће уметнике. Основан је 1975. године, као израз потребе да се интересовања, енергија и идеје различитих појединаца обједине на једном месту. У саставу дома културе раде следеће секције: Културно уметницко друштво "Абрашевић",Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“, Књижевно друштво "Раде Драинац" и Секција ликовних уметника.

КУД „Абрашевић“ - Ослањајући се на дугу традицију певачког друштва "Југ Богдан", формираног 1894. године, окупља стотинак аматера, пре свега младих-ученика прокупачких школа, који настоје да очувају дух изворности у народном стваралаштву, негујући праве вредности српскога народа, са посебним освртом на Топлички крај и његово културно благо и заоставштину, не запостављајући традиције других народа. Осим фолклориста, у саставу "Абрашевица", ради народни оркестар, група певача, као и солисти, интерпретатори народних песама. Посебно поље интересовања су обичаји овога краја, који се чувају у сценским адаптацијама. Чланови "Абрашевића" наступају у граду, широм Топлице, у целој Србији и иностранству. 

Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“ -Позориште окупља педесетак аматера на дечјој, омладинској и сцени за одрасле. У највеће успехе убраја се 4. место на републичком фестивалу аматерских позоришта у Кули, освојено 2004. године, као и низ награда на републичким смотрама, било за представе у целини било за појединце. Позориште настоји да прати светске трендове у модерној драматургији, али и да очува театарску баштину европске и српске драмске књизевности, бивајући својеврсна школа живота.  При аматерском позоришту ради и дечја сцена, као и школа глуме. Одлична сарадња са школама и предшколском установом, настала из заједничког циља да пробудимо код деце интересовање за уметност, као и да развијамо и негујемо њихове таленте, довела је до тога да сва деца предшколског и школског узраста гледају представе за децу које се одиграју у Дому културе. Полазници школе глуме, играју у представама и за своје млађе другаре. На овај начин, покушавамо да одгајамо будућу публику која ће једном гледати и све предтаве на вечерњој сцени.  

Књижевно друштво „Раде Драинац“-Књижевно друштво "Раде Драинац", не без поноса носи име једног од највећих српских песника, рођеног у Трбуњу крај Блаца, афирмише писану реч, од краја шездесетих година наовамо, окупљајући књижевне ствараоце Топлице и настојећи да им омогући објављивање књига поезије и прозе. Наступајући у разним срединама широм земље и угошћавајући књижевнике из Србије, издајући часопис "Ток"(од маја 1966. године), Прокупачки ствараоци, поготово кроз организовање књижевне манифестације "Драинчеви сусрети песника", већ више од три деценије, настављају непрекинуту нит издаваштва и штампарства овога краја започету још 1929. године у часопису "Луча". Неки од добитника Драинчеве награде за поезију су: Матија Бећковић, Стеван Раичковић, Танасије Младеновић, Слободан Ракитић…

Секција ликовних стваралаца - Ликовна секција при Дому културе је почела са радом 2008. године. Секција је настала из потребе да  ликовни ствараоци аматери, цртачи, сликари и вајари добију институционалну подршку и афирмацију свог стваралаштва.Секција има задатак да ангажује што већи број уметника и заједно са њима припрема изложбе, манифестације и друге активности. У оквиру секције приређено је више колективних изложби како у Прокупљу тако и широм Србије.Ликовна секција већ 11 година организује "Ивањданску ликовну колонију" која се одржава прве недеље јула у амбијенту манастира Ајдановац. Осим уметничке има хуманитарни и туристички карактер, будући да је приход од продаје слика насталих на колонији намењен обнови манастира у Ајдановцу задужбине краља Милутина из четрнаестог века.

На сајту

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе