Вести

Дечија недеља

Дечја недеља је први пут обележена у Србији давне 1937. године, а регулисана је Законом о друштвеној бризи деце 1987. године. Њен циљ је да укаже на стварни положај деце и младих у друштву. Али са друге стране и да деца покажу шта знају и шта умеју.

О нама

Установа која обухвата све гране уметности и сем тога се њима професионално бави има за циљ и да омогући аматерима да негују своје таленте је Дом културе. Могло би се рећи да сем културно – уметничке, Дом културе има и образовну улогу, јер редовним радом са децом ствара будуће уметнике. Основан је 1975. године, као израз потребе да се интересовања, енергија и идеје различитих појединаца обједине на једном месту. У саставу дома културе раде следеће секције: Културно уметницко друштво "Абрашевић",Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“, Књижевно друштво "Раде Драинац" и Секција ликовних уметника.

КУД „Абрашевић“ - Ослањајући се на дугу традицију певачког друштва "Југ Богдан", формираног 1894. године, окупља стотинак аматера, пре свега младих-ученика прокупачких школа, који настоје да очувају дух изворности у народном стваралаштву, негујући праве вредности српскога народа, са посебним освртом на Топлички крај и његово културно благо и заоставштину, не запостављајући традиције других народа. Осим фолклориста, у саставу "Абрашевица", ради народни оркестар, група певача, као и солисти, интерпретатори народних песама. Посебно поље интересовања су обичаји овога краја, који се чувају у сценским адаптацијама. Чланови "Абрашевића" наступају у граду, широм Топлице, у целој Србији и иностранству. 

Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“ -Позориште окупља педесетак аматера на дечјој, омладинској и сцени за одрасле. У највеће успехе убраја се 4. место на републичком фестивалу аматерских позоришта у Кули, освојено 2004. године, као и низ награда на републичким смотрама, било за представе у целини било за појединце. Позориште настоји да прати светске трендове у модерној драматургији, али и да очува театарску баштину европске и српске драмске књизевности, бивајући својеврсна школа живота.  При аматерском позоришту ради и дечја сцена, као и школа глуме. Одлична сарадња са школама и предшколском установом, настала из заједничког циља да пробудимо код деце интересовање за уметност, као и да развијамо и негујемо њихове таленте, довела је до тога да сва деца предшколског и школског узраста гледају представе за децу које се одиграју у Дому културе. Полазници школе глуме, играју у представама и за своје млађе другаре. На овај начин, покушавамо да одгајамо будућу публику која ће једном гледати и све предтаве на вечерњој сцени.  

Књижевно друштво „Раде Драинац“-Књижевно друштво "Раде Драинац", не без поноса носи име једног од највећих српских песника, рођеног у Трбуњу крај Блаца, афирмише писану реч, од краја шездесетих година наовамо, окупљајући књижевне ствараоце Топлице и настојећи да им омогући објављивање књига поезије и прозе. Наступајући у разним срединама широм земље и угошћавајући књижевнике из Србије, издајући часопис "Ток"(од маја 1966. године), Прокупачки ствараоци, поготово кроз организовање књижевне манифестације "Драинчеви сусрети песника", већ више од три деценије, настављају непрекинуту нит издаваштва и штампарства овога краја започету још 1929. године у часопису "Луча". Неки од добитника Драинчеве награде за поезију су: Матија Бећковић, Стеван Раичковић, Танасије Младеновић, Слободан Ракитић…

Секција ликовних стваралаца - Ликовна секција при Дому културе је почела са радом 2008. године. Секција је настала из потребе да  ликовни ствараоци аматери, цртачи, сликари и вајари добију институционалну подршку и афирмацију свог стваралаштва.Секција има задатак да ангажује што већи број уметника и заједно са њима припрема изложбе, манифестације и друге активности. У оквиру секције приређено је више колективних изложби како у Прокупљу тако и широм Србије.Ликовна секција већ 11 година организује "Ивањданску ликовну колонију" која се одржава прве недеље јула у амбијенту манастира Ајдановац. Осим уметничке има хуманитарни и туристички карактер, будући да је приход од продаје слика насталих на колонији намењен обнови манастира у Ајдановцу задужбине краља Милутина из четрнаестог века.

Зима неће утицати на реконструкцију Дома културе

На згради Дома културе чија је реконструкција после осам месеци застоја настављена крајем новембра ове године, постављена је кровна конструкција.„Ово је битан сегмент реконструкције који омогућава да се радови несметано одвијају и у зимском периоду. Интензивно ће се радити без обзира на временске услове, тако да очекујем да извођач радова  „Неимар“ из Ниша, испоштује рок од 150 дана предвиђен за завршетак реконструкције – истакао је вршилац дужности директора Дома културе Владица Ђорђевић.

Опширније: Зима неће утицати на реконструкцију Дома културе

На сајту

Ко је на мрежи: 3 гостију и нема пријављених чланова

Како до нас

Ускоро на програму Дома културе